Woonbond


Huurwijzer Online
Nieuws Energieteam
15-02-2011 Utrechtse kamerbewoner betaalt teveel huur

Kamerbewoners in Utrecht betalen gemiddeld 110 euro per maand teveel aan huur. Dat blijkt uit gegevens van het Huurteam Utrecht. In 53 procent van de gevallen ligt de huurprijs hoger dan het bedrag dat wettelijk is toegestaan.

pages/nieuws/images/kortNieuws/studentbewoner.jpg Utrechtse kamerbewoners kunnen sinds 1 september vorig jaar het Huurteam Utrecht inschakelen om huurprijs, onderhoud en huurcontract te laten checken en om eventuele vervolgstappen te zetten. Uit gegevens van dit Huurteam blijkt dat Utrechtse studenten gemiddeld 110 euro per maand teveel betalen.

Bijna 200 studenten meldden zich tussen september 2010 en jan 2011 bij het Huurteam Utrecht. De (kale) huur die zij voor hun kamer betaalde varieerde van 120 tot 640 euro. Het bedrag dat teveel werd betaald voor een kamer, varieerde van 2,26 tot 341,58 euro

Meeste kamers in Utrecht te duur

Slechts in 8 procent van de gevallen ligt de huur onder het wettelijk toegestane maximum. Voor de overige gevallen kan het Huurteam Utrecht (nog) geen uitspraak doen, bijvoorbeeld omdat de verhuurder de huur niet gesplitst heeft in kale huur en servicekosten. Studenten die een all-in huur betalen, zijn daar gemiddeld 354 euro per maand aan kwijt. Bij all-in huur zijn de kale huur en de servicekosten niet gesplitst. Een all-in huur is niet toegestaan, maar komt toch in 17 procent van de gevallen voor.

Kamerbewoner slecht op de hoogte van servicekosten

Het Huurteam Utrecht signaleert dat kamerbewoners vaak niet weten dat een verhuurder geen winst mag maken op de servicekosten. De servicekosten die een huurder betaalt zijn een voorschot op de werkelijke kosten. Is het kalenderjaar afgelopen, dan heeft de verhuurder tot 1 juli de tijd om te verrekenen. Hij moet dan een specificatie geven van de gemaakte kosten. Dit kan betekenen dat de huurder geld terug krijgt, maar ook dat hij moet bijbetalen. Onder servicekosten kunnen gas, water en licht vallen, maar ook roerende zaken zoals meubilering of elektronische apparaten. Ook schoonmaakkosten kunnen hierbij horen.

Servicekosten onjuist verrekend

In 41 procent van de gevallen vindt geen juiste afrekening van servicekosten plaats, blijkt uit de eerste bevindingen van het Huurteam Utrecht. De servicekosten die kamerbewoners betalen variëren sterk: van 20 euro per maand tot 195 euro per maand.

Huurteams en Huurderslijn

Huurteams in verschillende Nederlandse steden helpen kamerbewoners (en andere huurders) bij vragen of problemen rond het huren. Heb je vragen over je huurcontract, problemen met achterstallig onderhoud of kloppen de servicekosten niet, en is er in jou omgeving geen huurteam beschikbaar, dan kun je ook terecht bij de Huurderslijn, de telefonische ledenservice van de Woonbond.