Gemeente Enschede

Enschede heeft financiën op orde

Rijksbezuinigingen leiden tot grote extra bezuinigingen

De gemeente Enschede heeft de financiële huishouding op orde, maar heeft ook een flinke opgave om de bezuinigingen van de rijksoverheid te verwerken. Dat blijkt uit de Financiële Foto 2011, die op hoofdlijnen een beeld geeft van de financiële stand van zaken bij de gemeente. De uitvoering van het ombuigingspakket uit de programmabegrotingen 2010-2014 van EUR 33,9 miljoen ligt op koers. Zo dalen de lasten voor inhuur van personeel.

De uitdaging is hoe Enschede de nieuwe bezuinigingen van het kabinet op gaat opvangen. Alleen al op het participatiebudget voor het begeleiden van werklozen naar werk gaat in Enschede terug van EUR 28,8 miljoen naar EUR 9,1 miljoen in 2015. Ook het budget voor de Sociale Werkvoorziening gaat fors achteruit: van EUR 44,1 naar EUR 33,2 miljoen in 2015. Momenteel is het nog niet helemaal duidelijk welke andere bezuinigingen van het rijk bij de gemeenten neerkomen. De landelijke bezuinigingen in de culturele sector en in de zorg (AWBZ) zijn fors, zonder dat bekend is wat de gevolgen voor Enschede zijn.

Uit de Financiële Foto blijkt verder dat de gemeente in 2015 in totaal EUR 1,39 miljoen aan structurele knelpunten heeft. Deze knelpunten zijn niet het gevolg van rijksbezuinigingen, maar komen door bijvoorbeeld nieuwe of gewijzigde wettelijke taken en hogere kosten voor gladheidsbestrijding.

De Financiële Foto is onderdeel van de begrotingssystematiek van de gemeente Enschede. De Financiële Foto is bedoeld om de gemeente raad een beknopt en actueel beeld te geven van het gemeentelijke huishoudboekje. De volgende stap in het begrotingsproces is de Kadernota die in juli wordt vastgesteld. De Kadernota geeft in hoofdlijnen aan welk beleid de gemeente voor de komende jaren wil gaan voeren en hoe dat wordt betaald.

De laatste stap is de Programmabegroting zelf die meer in detail aangeeft wat de gemeente gaat doen en wat de inkomsten en uitgaven zijn. De gemeenteraad behandelt de Programmabegroting in oktober en november.
De Financiële Foto heet ook wel "Enschede heeft", de Kadernota wordt ook "Enschede kiest" genoemd en de Programmabegroting "Enschede doet".