Ingezonden persbericht


Persbericht

17 januari 2011

Helden en Schurken II: bijeenkomsten over de bezetting

NIOD en Verzetsmuseum Amsterdam vervolgen serie bijeenkomsten i.s.m. NTR/VPRO en Historisch Nieuwsblad

Helden en Schurken II is een vervolg op de uitverkochte serie bijeenkomsten over de betekenis van helden, schurken en de 'grijze' massa in 2010. In Helden en Schurken II zal het Verzetsmuseum zich weer met toonaangevende gasten buigen over de geschiedenis van de bezetting en de actuele betekenis daarvan. De serie gesprekken op de derde dinsdag van de maand opent op 15 februari met een middag over het laatste grote proces: de zaak Demjanjuk. In mei sluit de serie af met twee gesprekken, één met Gerard Soeteman en Paul Verhoeven over het verfilmen van 'hun' oorlogshelden en schurken en één over de betekenis van helden, schurken en de oorlog in de hedendaagse literatuur. Alle bijeenkomsten vinden plaats in het Verzetsmuseum Amsterdam, Plantage Kerklaan 61 en starten om 15.30 uur.

15 februari: De stand van zaken in het proces Demjanjuk en de betekenis van dit laatste grote proces staat centraal in een gesprek van televisiemaker Ad van Liempt (Andere Tijden/De oorlog) met de Nederlandse getuige Jules Schelvis en de journalisten Wim Boevink en Max Pam.

15 maart: Bas Kromhout (Historisch Nieuwsblad) spreekt met historici Bart van der Boom (Rijksuniversiteit Leiden, auteur van Mussert-biografie) en Robin Te Slaa over de recent verschenen studie De NSB: ontstaan en opkomst van de Nationaal-Socialistische Beweging, 1931-1935 en met Anton Zijderveld (socioloog, emeritus hoogleraar EUR) over eventuele overeenkomsten tussen de opkomst van de NSB toen en de opgang van de PVV nu. 19 april: Clairy Polak (journalist/presentator) spreekt met drie oud-verzetsstrijdsters: Siet Gravendaal-Tammens, die als een van de weinige vrouwen een kopstuk werd in het georganiseerde Groningse verzet, Gisela Wieberdink-Söhnlein, actief in het Utrechtse Kindercomité en betrokken bij de onderduikhulp aan honderden joodse kinderen uit Amsterdam en Louise van Santen, die werkte voor de Persoonsbewijzencentrale van Gerrit van der Veen en bevriend was met Gideon Boissevain van verzetsgroep CS-6. Wat deden zij in de oorlog, wat waren hun drijfveren en wat kwam er van hun idealen terecht na de oorlog? 17 mei: De filmische verbeelding van de oorlog komt aan bod met als speciale gast Gerard Soeteman en - indien in Nederland - Paul Verhoeven. Gespreksleider David Barnouw (NIOD) spreekt met hen over de helden en schurken in hun scenario's voor onder meer Zwartboek en Soldaat van Oranje. 31 mei: Jos Palm (OVT Radio) spreekt met een gast over de rol van helden, schurken en de oorlog in de hedendaagse literatuur. Plaats: Verzetsmuseum, Plantage Kerklaan 61, Amsterdam

Aanvang: 15.30 uur

Toegang: 12,50 euro per keer of 55,- euro voor een passe-partout. Met kortingspas 10,- of 50,- voor een passepartout (Museumkaart/vriendenpas)

Reserveren is aanbevolen: tel. 020 620 25 35 of lezingen@verzetsmuseum.org
---

Verzetsmuseum Amsterdam

Helden en Schurken II - vijf bijeenkomsten over de bezetting

Va 15 februari 2011 15.30 uur

Openingstijden museum

Plantage Kerklaan 61, Amsterdam, NL di-vr 10.00 - 17.00 uur tel: 020-620 25 35 / www.verzetsmuseum.org za-zo-ma/feestdagen 11.00 - 17.00 uur

Meer informatie/foto's: Verzetsmuseum Amsterdam, Marjolein Marreveld, e-mail: marreveld@verzetsmuseum.org


---- --