SMS alert service voor Nederlanders in Oeganda

15/02/2011 08:23

Stichting Text to Change

De Nederlandse ambassade in Kampala heeft in samenwerking met de Nederlandse NGO Text to Change een SMS alert service ontwikkeld voor de zich in Oeganda bevindende Nederlanders die zich hebben geregistreerd bij de ambassade. De service zou met name rond de a.s. parlementsverkiezingen en ongebruikelijke veiligheidssituaties gebruikt kunnen worden om de Nederlandse gemeenschap in Oeganda op de hoogte stellen van eventuele ongeregeldheden en verkiezingsgeweld.

Het verleden heeft geleerd dat de emoties in Afrikaanse landen tijdens en na verkiezingen hoog kunnen oplopen. Recentelijk hebben ook gebeurtenissen zoals de bomaanslagen tijdens de WK-finale in 2010 en de onrusten in Kampala in 2009 bijgedragen aan het inzetten van extra veiligheidsmaatregelen.

"SMS is een snel en effectief communicatiemiddel voor stedelijke, maar ook landelijke gebieden in Afrika, waar de infrastructuur en toegang tot bijvoorbeeld internet zeer beperkt is. We zetten SMS veel in voor bijvoorbeeld het mobiliseren van mensen voor HIV testing en daarmee kunnen we de opkomst tot 200% doen verhogen. Het mooie van het SMS alert systeem is dat bijna iedereen altijd zijn of haar mobieltje bij zich heeft en we mensen dus snel en bijna overal kunnen informeren over veiligheidssituaties", aldus Jan-Willem Loggers van Text to Change.

De SMS service is sinds 7 februari jl. actief en Nederlanders in Oeganda met een mobiel nummer kunnen zich aanmelden door de tekst SMSALERT naar het nummer 8282 te sturen.

Over Text to Change:

Text to Change (TTC) is een non-profit organisatie, opgericht in 2006. TTC gebruikt mobiele communicatie zoals SMS voor ontwikkelingsdoeleinden in Afrika en Zuid-Amerika. De focus van TTC ligt op het creëren van bewustzijn over gezondheid zoals HIV, Malaria en tuberculose, waaraan jaarlijks nog steeds miljoenen mensen overlijden door gebrek aan informatie and toegang tot medische faciliteiten. TTC heeft aangetoond dat de inzet van SMS meer mensen mobiliseert voor HIV testing en dat d.m.v. SMS herinneringen HIV patiënten beter hun dagelijkse medicijnen nemen.





http://www.texttochange.com