Politie Gelderland-Zuid

Politiekorpsen Gelderland-Midden en Gelderland-Zuid starten met BoeteVolgService

Service aan bekeurde weggebruiker

Regiopolitie Gelderland-Zuid, 15-02-2011 o Vanaf vandaag (dinsdag 15 februari) 10.00 uur kunnen burgers die in de politieregios Gelderland-Midden en Gelderland-Zuid bekeurd zijn, via internet de status van hun bekeuring volgen. De BoeteVolgService (BVS) heeft betrekking op bekeuringen voor snelheid en roodlicht, via flitspalen en mobiele radarautos, die fotografisch zijn vastgelegd. Door het aanbieden van deze service, gericht op de individuele overtreder, hoopt de politie veel vragen bij burgers te kunnen wegnemen.

Hoe werkt het?

Via de beveiligde website www.mijnpolitiebureau.nl kunnen burgers bijzonderheden over uitsluitend hun eigen overtreding volgen. Klik op de site het desbetreffende politiekorps aan om verder te komen in het menu. Om in te loggen moeten burgers bepaalde specifieke en unieke gegevens, zoals DigiD, kenteken en filmnummer, invullen. Het systeem selecteert vervolgens jouw persoonlijke zaak. De service geldt voor alle fotografisch vastgelegde overtredingen voor snelheid en roodlicht in beide politieregios met uitzondering van de snelwegen.

Veilig en informatief

Via de politiesystemen wordt het BVS automatisch gevuld. Gezien de persoonlijke inloggegevens is het op deze beveiligde omgeving niet mogelijk om bekeuringen van derden te raadplegen. Behalve de bekeuringsfoto en bijbehorende gegevens over de overtreding en overtredingslocatie zelf, is informatie op te vragen over de reden van snelheidscontroles, ijkrapporten van gebruikte apparatuur, certificaten van de verbaliserende politiemensen, boetetarieven en de werkwijze rond bekeuringen. Het geeft daarmee inzicht in de achtergronden van de gekregen bekeuring.

Voordelen

Het BVS kent voor alle partijen eigenlijk alleen maar voordelen. Ten eerste is BVS een betere dienstverlening richting burgers. Een burger kan eenvoudig en op elk gewenst tijdstip inzage krijgen in informatie achter de boete. Voor politiemedewerkers betekent het, na de eerste ontwikkel- en implementatiefase, dat zij substantieel minder tijd kwijt zijn aan het beantwoorden van vragen van burgers over bekeuringen en boetes.
De afgelopen tijd hebben de twee korpsen hard gewerkt om alle benodigde gegevens beschikbaar te stellen rond het informatieproces van flitsen en bekeuren en de noodzakelijke technische voorzieningen te realiseren.

Een aantal politiekorpsen werkt al met BVS. Na een pilot in Noord-Holland-Noord in 2009 gaan inmiddels steeds meer korpsen over tot het aanbieden van deze dienst.
(08)

Laatst gewijzigd 15-02-2011 9:01 | © Regio Gelderland-Zuid |