Ingezonden persbericht


Persbericht

Utrecht, 15 februari 2011

Enquête PO-Raad: "Meer leerlingen vallen buiten de boot"

De leden van de PO-Raad voorzien grote problemen voor leerlingen als gevolg van de bezuinigingen op Passend onderwijs. In een enquête van de PO-Raad geeft 97% van de respondenten aan er van uit te gaan dat hun schoolorganisatie last krijgt van de bezuinigingen. 74% zegt dat het personeelsbestand op schoolniveau moet inkrimpen."Het is bizar dat ik waardevolle leerkrachten zal moeten ontslaan. Leerkrachten die in aanmerking zouden komen voor een prestatiebeloning ..." aldus een van de respondenten.

Een ander schrijft: "ook het materiaal moet steeds langer gebruikt worden. Afschrijving van methodes, computers, digitale schoolborden. Alles wordt over meer jaren afgeschreven, maar je moet wel de prestaties verhogen." En een leerkracht die de enquête heeft ingevuld geeft aan met dit in het vooruitzicht overweegt een andere baan te gaan zoeken: "Het is onmogelijk om straks nog goed werk te leveren en om elk kind recht te doen. Triest."

45% van de respondenten denkt dat de meest ingrijpende consequentie zal zijn: meer uitval van leerlingen. Verder wordt door veel respondenten als belangrijkste gevolg genoemd: grotere klassen, minder aandacht voor de leerlingen en vermindering onderwijskwaliteit. "De leraar kan met de beste bedoelingen niet meer alle leerlingen bieden wat ze nodig hebben." En een andere respondent schrijft dat het neerkomt op: "meer werk verdelen over minder mensen."

Naast de gevolgen voor de leerlingen komt uit de enquête als zwaarwegend gevolg de verhoging van de werkdruk voor leraren (58%). "De werkdruk zal dusdanig verhogen dat de leraren hun lessen niet meer goed kunnen geven", aldus een reactie. De respondenten zeggen dat dit zal leiden tot frustraties bij en demotivatie van het personeel. "Met het halveren van de ambulante begeleiding bestaat er geen Passend onderwijs meer."

74% geeft aan niet te ontkomen aan bezuinigingen op personeel op de scholen ("ten opzichte van de personeelskosten zijn overige kosten een peulenschil. Het zal daardoor onontkoombaar zijn dat het gevolgen heeft voor het personeel" ), 39% van de respondenten zegt (ook) te bezuinigen op bestuur en management en een derde (34%) zegt bovendien in te teren op eigen vermogen. Hiermee kan de klap op sommige scholen tijdelijk worden opgevangen, maar voor de lange termijn is dit natuurlijk geen oplossing. Als het geld op is, moet er toch bezuinigd worden op structurele uitgaven. Als aanvulling op de enquêtevragen laten veel mensen uit het veld ook nog weten dat ze de prestatiebeloning willen inleveren om deze bezuinigingen te voorkomen.

De leden van de PO-Raad geven verder aan dat het niet alleen om de bezuinigingen op Passend onderwijs gaat. Het primair onderwijs wordt momenteel al zwaar getroffen door bezuinigingen op bestuur en management, de groeiregeling, het niet volledig vergoeden van de loonlasten, tekorten in de bedrijfsvoering, et cetera. Door de cumulatie van bezuinigingen is de rek er bij de scholen uit. 83 procent geeft aan al veel last te ondervinden van eerdere bezuinigingen. Veel respondenten zeggen niet te weten hoe ze ook nog de komende bezuinigingen moeten opvangen: "Wij zijn altijd een loyaal schoolbestuur geweest, maar de overheid vraagt nu het onmogelijke."