Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Exportkredietverzekering eenvoudiger binnen bereik kleine en middelgrote exporteurs kapitaalgoederen

Overheid en Atradius lanceren MKB-Exportversneller

Amsterdam, 15 februari 2011 - Vandaag is de MKB-Exportversneller gelanceerd. Deze nieuwe overheidsfaciliteit heeft tot doel de export door middelgrote en kleine bedrijven te stimuleren door het aanbieden van kredietverzekering. Door het dekken van betalingsrisico's kan het Midden- en Kleinbedrijf - motor van de Nederlandse economie - nieuwe buitenlandse klanten winnen en markten veroveren.

De MKB-Exportversneller is speciaal bedoeld voor bedrijven met een jaarlijkse omzet van niet meer dan 50 miljoen euro en kapitaalgoederen tot 5 miljoen euro per transactie exporteren en afnemers financiering willen aanbieden. Door verkoop op krediet kunnen exporteurs een sterk concurrentievoordeel behalen ten opzichte van andere aanbieders. Zij zijn zijn echter vaak niet in staat de financiering uit eigen zak te betalen. Een banklening, waarbij de exporteur meteen bij levering betaald krijgt en de afnemer gespreid over meer jaren mag betalen, biedt uitkomst. Banken zijn meestal bereid financiering te verstrekken als zij zich gedekt weten door een kredietverzekeringspolis.

Grotere exportkansen
Atradius Dutch State Business biedt deze dekking al sinds 1932 aan namens de Staat. Het MKB maakte tot nu toe echter bescheiden gebruik van deze verzekeringsmogelijkheden. Door verkorting van de aanvraagprocedure en goede afspraken met banken voor de ondersteuning van bedrijven die van de MKB-Exportversneller gebruik willen maken, komt kredietverzekering nu eenvoudiger binnen bereik van kleine en middelgrote exporteurs van kapitaalgoederen. Hiermee worden de exportkansen van BV Nederland vergroot.

De MKB-Exportversneller is een initiatief van de ministeries van Financiën, Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, Atradius Dutch State Business en vertegenwoordigers van banken en bedrijfsleven, waaronder FME-CWM. Atradius Dutch State Business, dat namens de overheid exportkredietrisico's verzekert, is de uitvoerder van de faciliteit. Johan Schrijver, directeur van Atradius Dutch State Business: "De MKB-Exportversneller is een mooi product waarmee wij middelgrote en kleine ondernemingen dat extra zetje geven om te exporteren en nieuwe markten aan te boren."

EINDE PERSBERICHT

Over Atradius
Sinds 1932 heeft Atradius een samenwerkingsovereenkomst met de Nederlandse Staat inzake de herverzekering door de Staat van bepaalde commerciële en politieke risico's. Deze faciliteit wordt uitgevoerd door Atradius Dutch State Business, onderdeel van de Atradius Groep.

Atradius is een vooraanstaande kredietverzekeraar met premie-inkomsten van 1,7 miljard euro per jaar en een mondiaal marktaandeel van 31 procent. Het bedrijf verzekert handel tegen het risico van wanbetaling en biedt tal van producten, variërend van kredietverzekeringen tot incasso. Met 3.400 medewerkers en 160 kantoren in 42 landen, heeft Atradius toegang tot kredietinformatie van meer dan 52 miljoen ondernemingen op basis waarvan 22.000 kredietlimietbeslissingen per dag genomen worden.




Ingezonden persbericht