Provincie Friesland

PERSBESLUITENLIJST

Het College van Gedeputeerde Staten heeft op
15 februari 2011 het volgende besloten:

Mededelingen
Gedeputeerde Staten hebben de besluitenlijst van de GS-vergadering van 8 februari 2011 vastgesteld.
Besluitenlijst beschikbaar


1. Heerenveen energiezuinig
De gemeente Heerenveen wil met Smûk en Sunich bijna 300 bestaande woningen energiezuinig maken. Ook de provincie Fryslân zet in op energie besparen. Daarom draagt de provincie vanuit de A7-convenantmiddelen E 38.750,- bij aan het project. De totale projectkosten zijn geraamd op E 102.450,-. Persbericht beschikbaar

---- -- PERSBERICHT
Nummer: Datum: GV 15 februari 2011

Heerenveen energiezuinig
De gemeente Heerenveen wil met Smûk en Sunich bijna 300 bestaande woningen energiezuinig maken. Ook de provincie Fryslân zet in op energie besparen. Daarom draagt de provincie vanuit de A7-convenantmiddelen 38.750,- bij aan het project. De totale projectkosten zijn geraamd op 102.450,-. De gemeente Heerenveen werkt binnen Smûk en Sunich samen met Agentschap NL, woningcorporatie WoonFriesland en Accolade. Het gaat om zowel huur- als koopwoningen. De gemeente verwacht een uitgelokte investering van ruim 1 miljoen. Het project dient als vliegwiel dat nieuwe projecten in de duurzame woningverbetering aanjaagt en investeringen in de bestaande bouw uitlokt. De provincie Fryslân wil investeren in woningen die minder energie gebruiken. Dit is volgens gedeputeerde Konst goed voor de Friese werkgelegenheid en de portemonnee van Friese huishoudens. "Investeren in energiebesparende maatregelen is goed voor de Friese installatie- en bouwbedrijven. Ze kunnen aan de slag om huizen energiezuin ig te maken. Muurisolatie, een nieuwe HR-ketel of dubbel glas levert ook nog eens geld op voor de bewoner. De energierekening gaat direct omlaag," zegt Konst.

Voor meer informatie over het persbericht kunt u bellen met de afdeling Communicatie van de provincie Fryslân, tel. 058 ­ 292 5735. Dit persbericht is ook te vinden op internet: www.fryslan.nl.

---- -- Beslutelist gearkomste fan D.S. 8 febrewaris 2011. ___________________________________________________________________________________ Team/ ûnderwerp / koarte gearfetting / beslút D.S. (kolleezjelid) ___________________________________________________________________________________ Aktualiteiten en tema's.


1.

a.


2.

a. b.

Aktiviteitenkalender. Beslutelist fan 1 febrewaris 2011. wurdt ûnferoare fêststeld. Parsebeslutelist fan 1 febrewaris 2011. wurdt ûnferoare fêststeld.

c.

BESPREKPUNTEN

SOBD (allen)

B1a. PS-vergadering 9 febrewaris 2011. Koarte gearfetting fan it ûnderwerp: Op 9 februari vindt de eerstvolgende PS-vergadering plaats. Het betreft een ingelaste vergadering. Er wordt tijdens de vergadering een initiatiefvoorstel toegevoegd aan de agenda. Er zijn schriftelijke vragen ontvangen van de FNP over de onderhandelingen met het Rijk over de Rijksbezuinigingen op het ILG. De beantwoording is toegevoegd. D.S. beslute: kennis te nemen van de uitnodiging; kennis te nemen van de agenda; kennis te nemen van de mondelinge vragen van de FNP en de antwoorden; kennis te nemen van eventuele interpellatieverzoeken; stuk 03H terug te nemen.

gearkomste fan D.S. 8

febrewaris 2011.


-2-

___________________________________________________________________________________ Team/ ûnderwerp / koarte gearfetting / beslút D.S. (kolleezjelid) ___________________________________________________________________________________

Ruimte (Konst)

B1b. Zienswijze GS op initiatiefvoorstel ex artikel 30 Reglement van orde voor een Verbod op nieuwvestiging intensieve veehouderij van SP, Grien Links en de Partij van de Arbeid. Koarte gearfetting fan it ûnderwerp: Op 9 februari 2011 willen Grien Links, SP en de Partij van de Arbeid een initiatiefvoorstel indienen voor een verbod op de nieuwvestiging van intensieve veehouderij in Fryslân. Dit naar aanleiding van de recente behandeling van de provinciale Landbouwagenda 2011 ­ 2013 in Provinciale Staten. Provinciale Staten stellen Gedeputeerde Staten in de gelegenheid hun zienswijze op voornoemd initiatiefvoorstel te geven en stellen het op prijs deze zienswijze uiterlijk 8 februari a.s. te ontvangen (brief van 2 februari 2011, doc.nr. 939783). D.S. beslute: Om het initiatiefvoorstel van 2 februari 2011 voor het verbod op nieuwvestiging van intensieve veehouderij te ontraden; bijgaande gewijzigde brief aan Provinciale Staten toe te zenden. Proseduere: Toezenden aan Provinciale Stat en.

gearkomste fan D.S. 8

febrewaris 2011.


-3-

___________________________________________________________________________________ Team/ ûnderwerp / koarte gearfetting / beslút D.S. (kolleezjelid) ___________________________________________________________________________________

LGB (Konst)

B2. Concept Beheerplan Natura 2000 de Deelen; Instemmen en gedeeltelijk vaststellen. Koarte gearfetting fan it ûnderwerp: Vraag aan de provincie met betrekking tot het ontwerp-beheerplan Natura 2000 de Deelen. Het voortouw voor het opstellen van het beheerplan voor het Natura 2000gebied de Deelen ligt bij het ministerie van Economische zaken Landbouw en Innovatie (EL&I). Achtergrond daarvan is dat het overgrote deel van het terrein in eigendom is van Staatsbosbeheer. De Dienst Landelijk Gebied (DLG) heeft van EL&I opdracht gekregen voor de daadwerkelijke opstelling van dit plan. Wettelijk is vastgelegd dat de provincie de beheerplannen moet vaststellen voor zover het op de particuliere eigendom betrekking heeft. In figuur 1 in de bijlage van het plan is aangegeven om welke gronden dit gaat. Daarnaast wordt de provincie gevraagd met het gehele ontwerp-beheerplan in te stemmen. Dit is een van de eerste Natura 2000 beheerplannen dat (als ontwerp) aan GS door EL&I wordt voorgelegd. He t plan wordt vastgesteld voor 6 jaar. Daarna wordt geëvalueerd en eventueel bijgesteld. Het gebied de Deelen is van oorsprong een Vogelrichtlijngebied. Er zijn dus geen vegetatietypes (habitatdoelen) voor het gebied in het aanwijzingsbesluit opgenomen. Stikstofproblematiek voor de landbouw is dus in dit gebied niet aan de orde. DLG en Provincie werken samen in Fryslân aan de opstelling van de beheerplannen, zodat een zelfde aanpak wordt gevolgd. De provincie is tevens betrokken geweest bij de projectgroep. Bij de afronding van het concept is een bestuurlijk overleg geweest meted betrokken gemeenten, Wetterskip en provincie om het resultaat voor te leggen. Op wat kleinere punten na hebben we daar ingestemd met het voorliggende stuk. De punten die op dit moment nog overblijven zijn genoemd in de bijgevoegde brief waarin antwoord wordt gegeven aan het Ministerie van EL&I op de voorliggende vraag. Nadat GS het ontwerp beheerplan heeft vastgesteld zal staatssecretaris Bleker het zelfde doen. Daarna volgt de formele AWB-procedure. Het ontwerp beheerplan wordt 6 weken ter visie gelegd waarop een ieder zienswijzen kan indienen. D.S. beslute: het ontwerp-beheerplan Natura 2000 de Deelen vast te stellen voor zover het gaat om particuliere grondeigendommen (die zijn weergegeven in figuur 1 van het ontwerp beheerplan); in te stemmen met het ontwerp-beheerplan Natura 2000 de Deelen met in achtneming van enkele kanttekeningen; dit besluit mee te delen via de bijgevoegde brief aan staatssecretaris Bleker van het ministerie EL&I.

gearkomste fan D.S. 8

febrewaris 2011.


-4-

___________________________________________________________________________________ Team/ ûnderwerp / koarte gearfetting / beslút D.S. (kolleezjelid) ___________________________________________________________________________________

Fryske Koers (Galema)

B3.

Subsidieaanvraag in het kader van het Convenant A7-zone landstad Fryslân 2007 ­ 2013 voor het project `Heerenveen Centrum Breed, 1ste fase'

Koarte gearfetting fan it ûnderwerp: De gemeente Heerenveen heeft op 17 december 2010 een subsidieaanvraag in het kader van het Convenant A7-zone Landstad Fryslân ingediend voor het project 'Heerenveen Centrum Breed, 1e fase'. Het project betreft de herinrichting van de openbare gebieden 'Centrum Noord' en 'Gedempte Molenwijk'. De gemeente hoopt met de uitvoering van dit project een positieve invloed uit te oefenen op het tempo van private investeringen in het centrumgebied. De Stuurgroep heeft in de vergadering van 8 december 2010 geconcludeerd dat deze aanvraag past binnen een aantal thema's van het Convenant en heeft positief geadviseerd over het beschikbaar stellen van een convenantsbijdrage. De totale kosten van het project bedragen 1.4 mln en er wordt een convenantsbijdrage van 350.000,- gevraagd. D.S. beslute: het stuk aan te houden.

Programma Duurzame Energie (Konst)

B4. Bijdrage samenwerkingsagenda duurzame energieprojecten gemeente Kollumerland. Koarte gearfetting fan it ûnderwerp: Gemeente Kollumerland heeft de doelstellingen van het Energieakkoord Noord-Nederland doorvertaald in een eigen Energievisie, inclusief uitvoeringsprogramma. Enkele projecten uit het uitvoeringsprogramma leveren een bijdrage aan de provinciale doelen zoals geformuleerd in Fryslân geeft Energie. Rond die projecten is een samenwerkingsagenda opgesteld, zodat gemeente en provincie in 'koöperaasje' hun doelen kunnen realiseren. Het gaat om een bijdrage aan projecten op het gebied van duurzame woningverbetering, mobiliteit en (plattelands)voorzieningen waaronder het nieuwe MFA van Westergeest. De samenwerkingsagenda is mede opgesteld vanwege het niet doorgaan van een windpark in de gemeente, waardoor het streven naar een energieneutrale gemeente er niet eenvoudiger op is geworden. D.S. beslute: in te stemmen met een incidentele provinciale bijdrage vanuit het budget Duu rzame Energie van maximaal 105.000,- aan de duurzame energieprojecten uit de samenwerkingsagenda met de gemeente Kollumerland; de begrotingswijziging vast te stellen.

gearkomste fan D.S. 8

febrewaris 2011.


-5-

___________________________________________________________________________________ Team/ ûnderwerp / koarte gearfetting / beslút D.S. (kolleezjelid) ___________________________________________________________________________________

Ruimte (Konst)

B5. Subsidieverstrekking herstructurering bedrijventerreinen. Koarte gearfetting fan it ûnderwerp: Voorgesteld wordt om subsidie te verstrekken voor de herstructurering van de volgende bedrijventerreinen: 1) Oostkern, te Kootstertille 2) Hermes, te Harlingen 3) De Swette, te Veenwouden. Omdat een nieuwe herstructureringsregeling voor de uitvoering van het Provinciaal Herstructureringsprogramma (PHP) nog in de maak is, zijn de herstructureringscriteria van de SEB-regeling gehanteerd als juridische basis voor de beoordeling van de projecten. D.S. beslute: het stuk aan te houden.

gearkomste fan D.S. 8

febrewaris 2011.


-6-

___________________________________________________________________________________ Team/ ûnderwerp / koarte gearfetting / beslút D.S. (kolleezjelid) ___________________________________________________________________________________

Complexe Infra Projecten (Adema)

B6. Vastleggen van de afspraken tussen gemeente Skarsterlân en Provincie Fryslân in het kader van het project Knooppunt Joure in een overeenkomst. Koarte gearfetting fan it ûnderwerp: In het verleden zijn er in het kader van het project knooppunt Joure allerlei besluiten genomen door het Rijk, de provincie en de gemeente Skarsterlân. De afspraken met het Rijk zijn op 29 mei 2010 in een overeenkomst opgenomen en mede door de minister ondertekend. De afspraken tussen provincie en gemeente staan daar niet in. Het geniet de voorkeur deze afspraken alsnog wel vast te leggen in een overeenkomst. Het betreft afspraken waarover reeds besluitvorming in Provinciale Staten en GS heeft plaatsgevonden. DS en CdK beslute, elts foar syn eigen foech,: in te stemmen met het aangaan van de overeenkomst tussen de provincie Fryslân en de gemeente Skarsterlân inzake het knooppunt Joure.

PPLG (Konst)

B7. Prestatieovereenkomst 2011 met de Dienst Landelijk Gebied. Koarte gearfetting fan it ûnderwerp: Ieder jaar wordt een prestatie-overeenkomst (PPO) met DLG afgesloten. In de prestatieovereenkomst worden de uren voor DLG die door het rijk betaald worden, toegedeeld aan de projecten waarmee de provincie haar doelen wil bereiken. De doelen worden vertaald naar prestaties die wij van DLG verlangen. Deze PPO 2011 is bijzonder omdat de bestuursovereenkomst ILG met het rijk onder druk staat vanwege bezuinigingen. Er wordt nog met het rijk onderhandeld over een nieuwe bestuursovereenkomst ILG, waar decentralisatie van taken en bezuinigingen in relatie met een herijkte EHS op elkaar afgestemd worden. In de huidige prestatie-overeenkomst is nog geen voorschot genomen op deze discussie m.u.v. de Robuuste Natte As. Hier wordt conform de rijksbezuinigingen geen energie meer ingestoken. D.S. beslute: 1. kennis te nemen van het ambitieniveau in de PPO; 2. de prestatieovereenkomst vast te stell en wat betreft de toewijzing van uren, niet zijnde de betaalde opdrachten, onder voorbehoud van wijziging als gevolg van de Herijking EHS. De CdK besluit de gedeputeerde Landelijk Gebied te machtigen de PPO te ondertekenen.

gearkomste fan D.S. 8

febrewaris 2011.


-7-

___________________________________________________________________________________ Team/ ûnderwerp / koarte gearfetting / beslút D.S. (kolleezjelid) ___________________________________________________________________________________

Water (Schokker)

B8. Vaststellen provinciaal veiligheidsverslag Dijkring 6, derde toetsing op veiligheid van de primaire waterkeringen. Koarte gearfetting fan it ûnderwerp: De Waterwet verplicht gedeputeerde staten van elke provincie om 6-jaarlijks te rapporteren aan de minister van (nu) infrastructuur en milieu over de waterstaatkundige toestand van de primaire waterkeringen gelegen in haar provincie. Dijkring 6 ligt (deels) in Fryslân en Groningen. Gedeputeerde Staten van Fryslân en Groningen brengen daarom gezamenlijk verslag uit, waarbij GS van Groningen de procedure coördineert. Het Friese deel van dijkring 6 wordt beheerd door Wetterskip Fryslân en Rijkswaterstaat Dienst IJsselmeergebied. Deze partijen hebben aan GS gerapporteerd over de toestand van de waterkeringen in onze provincie. Wij hebben de rapportages beoordeeld en hebben op basis daarvan, samen met de provincie Groningen, een provinciaal verslag over de hele dijkring 6 (Groningen en Fryslân) opgesteld. De rapportage is een gezamel ijk produkt van Groningen en Fryslân en dient dan ook door de beide GS'en vastgesteld te worden. Afgesproken is dat Groningen, mede namens Fryslân, het vastgestelde rapport verzendt aan de minister van I&M. In Fryslân liggen ook de dijkringen 1-4, de Friese Waddeneilanden en de afsluitdijk. De provinciale rapportages hierover staan los van die van dijkring 6 en worden seperaat door GS vastgesteld. Voor de afsluitdijk is dit al gebeurd, dijkring 1-4 volgen binnenkort. D.S. beslute: 1. het gezamelijke provinciale veiligheidsverslag over dijkring 6 (taheakke 1) vast te stellen; 2. in te stemmen met de inhoud van de aanbiedingsbrief (taheakke 2); 3. GS Groningen te mandateren om mede namens GS Fryslân de aanbiedingsbrief en het veiligheidsverslag te verzenden aan de minister van Infrastructuur en Milieu.

gearkomste fan D.S. 8

febrewaris 2011.


-8-

___________________________________________________________________________________ Team/ ûnderwerp / koarte gearfetting / beslút D.S. (kolleezjelid) ___________________________________________________________________________________

PPLG (Adema)

B9. Agenda Netwerk Noordoost. Koarte gearfetting fan it ûnderwerp: De regio Noordoost Fryslân heeft samen met de provincie het Sociaal Economisch Masterplan `Netwerk Noordoost ­ wonen en werken in netwerken' opgesteld. Dit Masterplan is vertaald naar een uitvoeringsprogramma: de Agenda Netwerk Noordoost. Deze Agenda wordt op 7 februari 2011 ter informatie gepresenteerd aan de raden en staten en de ondernemers van Noordoost Fryslân. Hiermee wordt voldaan aan de bestuurlijke wens om de Agenda af te ronden voor de provinciale verkiezingen, zodat deze als input gebruikt kan worden bij de coalitieonderhandelingen na de verkiezingen. De Agenda en de intensieve intergemeentelijke samenwerking die is ontstaan, is een goed voorbeeld van hoe op regionale schaal uitvoering gegeven kan worden aan beleid. De Koöperaasje Fryslân gedachte krijgt hiermee handen en voeten in deze regio. De Agenda Netwerk Noordoost kan gezien worden als opmaat naar een streekagenda; een instrument waar u recent ove r heeft besloten. D.S. beslute: 1. de intentie uit te spreken om samen de ambities uit de Agenda Netwerk Noordoost uit te werken; 2. kennis te nemen van de wens van de regio om de benoemde ambitieprojecten en de voorbereiding van de prioritaire projecten voortvarend samen op te pakken; 3. de intentie uit te spreken om nadere regionale afspraken te maken en deze in de loop van 2011 ter besluitvorming voor te willen leggen aan Provinciale Staten, inclusief financiële (maatwerk) afspraken; 4. de intentie uit te spreken het proces rondom de Agenda Netwerk Noordoost te laten landen in een streekagenda en daarvoor in 2011 samen met de regio de nodige processtappen te ondernemen; 5. kennis te nemen van de achtergrondinformatie behorende bij de Agenda Netwerk Noordoost: a. het projectenboek Agenda Netwerk Noordoost; b. eerste financiële uitwerking Agenda Netwerk Noordoost; c. eerste verkenning organisatie Noordoost Fryslân. 6. Achteraf de bijgevoegde brief aan Provinciale Staten over de b ijeenkomst van 7 februari 2011, vast te stellen.

Proseduere: Toezenden aan Provinciale Staten.

gearkomste fan D.S. 8

febrewaris 2011.


-9-

___________________________________________________________________________________ Team/ ûnderwerp / koarte gearfetting / beslút D.S. (kolleezjelid) ___________________________________________________________________________________

B10. Ingetrokken.

Financiën, Planning en Control (Galema)

B11. Verordening heffing opcenten op de motorrijtuigenbelasting. Koarte gearfetting fan it ûnderwerp: Op 10 november 2010 hebben Provinciale Staten het tarief voor de provinciale opcenten motorrijtuigen vastgesteld. Dit besluit is uitgewerkt in deze verordening. D.S. beslute: in te stemmen met de voorgelegde belastingverordening en deze voor besluitvorming aan PS voor te leggen. Proseduere: Toezenden aan Provinciale Staten.

Milieubeleid (Adema)

B12. Aanpassen Statenvoorstel Frysk Miljeuplan 2011 - 2014 Koarte gearfetting fan it ûnderwerp: Tijdens de bespreking van het Frysk Miljeuplan 2011 -2014 in de Statencommissie Lân, Loft en Wetter op 2 februari 2011 is toegezegd dat uw college die delen uit de brief die uw college op 7 december 2010 aan provinciale staten heeft verzonden die betrekking hebben op de vermeende tegenstrijdigheid tussen een aangenomen motie en een amendement, alsnog in het statenvoorstel op zal nemen. Dat geldt ook voor de aangepaste financiën. Ook de aangepaste financiën zijn in de genoemde brief opgenomen. D.S. beslute: het aangepaste statenvoorstel vast te stellen. Proseduere: Toezenden aan Provinciale Staten.

gearkomste fan D.S. 8

febrewaris 2011.


- 10 -

___________________________________________________________________________________ Team/ ûnderwerp / koarte gearfetting / beslút D.S. (kolleezjelid) ___________________________________________________________________________________

HAMMERSTIKKEN

SOBD (Allen)

H1. SG-lijsten van 1 febrewaris t/m 7 febrewaris 2011. D.S. beslute: de SG-lijsten vast te stellen.

Ruimte (Konst)

H2.

WRO-besluiten van 29 jannewaris t/m 4 febrewaris 2011.

D.S. beslute: de WRO-besluiten vast te stellen.

MEIDIELINGS a. b. Planning Tweede Kamer: besproken. Tasizzings Kommisje Lân, Loft en Wetter: besprutsen.

gearkomste fan D.S. 8

febrewaris 2011.

---- --