Gemeente Maastricht

Maastricht begint stagebureau voor leerlingen voortgezet onderwijs

De gemeente Maastricht heeft samen met alle scholen voor voortgezet onderwijs in Maastricht het Stagebureau Maastricht opgericht. Het stagebureau is het loket waar vraag en aanbod voor maatschappelijke- en beroepsstages bij elkaar komen.

15 februari 2011

Met ingang van het schooljaar 2011-2012 hebben scholen de wettelijke verplichting om hun leerlingen minimaal 30 uren een maatschappelijke stage te laten lopen. De stage is bedoeld voor leerlingen van het praktijkonderwijs, VMBO/HAVO en VWO met als doel kennismaken met de samenleving door een onbetaalde bijdrage te leveren. Leerlingen maken op deze manier kennis met vrijwilligerswerk en belangeloze inzet voor anderen. Voorbeelden van maatschappelijke stages zijn: het trainen van de F-jes van een voetbalclub, meehelpen met de organisatie van een buurtfeest, een vereniging helpen met het maken van een website of koffie rondbrengen in een verzorgingstehuis.

De voorbereidingen voor het oprichten van het stagebureau zijn in 2008 gestart. De gemeente Maastricht heeft een contract afgesloten met de stichting Limburgs Voortgezet Onderwijs (LVO) met als doel om tot één gezamenlijke aanpak te komen. In Maastricht is de samenwerking tot stand gekomen met Porta Mosana college, Sint-Maartenscollege, Bernard Lievegoed School, Bonnefantencollege, OPDC Sint Michael en Terra Nigra. Het stagebureau wordt ondergebracht in het Bonnefantencollege aan de Tongerseweg. Vraag en aanbod worden hier samengebracht. Op de site www.stagebureau.info kunnen verenigingen en instellingen terecht om vacatures aan te melden. Het stagebureau zal ook actief stageplekken gaan werven bij organisaties en verenigingen. Samen met de betrokken scholen zal het stagebureau voorlichting geven aan leerlingen over invulling en uitvoering van de stages. Zo'n 1500 leerlingen per jaar gaan in de vacaturebank op zoek naar een geschikte stageplek of zorgen dat een zelf gevonden stageplek in de vacaturebank wordt opgenomen. Het is de bedoeling om in het najaar ook de 500 beroepstages van het VMBO en de Praktijkschool bij het loket onder te brengen. Stage-aanbieders kunnen dan op één plek terecht voor de aanvraag van stagiaires en hebben een goed overzicht wie waar wat doet. De scholen zelf blijven verantwoordelijk voor de begeleiding van de leerlingen.

De gemeente hoopt dat de stage jongeren enthousiast maakt om zich vaker vrijwillig in te zetten.