Gemeente Maastricht

Gemeente heet TEFAF welkom met banierenparade

Het gemeentebestuur van Maastricht verwelkomt de TEFAF vanaf dit jaar met een banierenparade. De gemeente vindt vanuit citybranding de gastvrijheid van de stad een belangrijk thema. De gemeenteraad stelde dit in december 2010 al vast. Het gebruiken van banieren voor internationale topevenementen is één van de middelen daarvoor.

15 februari 2011

Doel van de banierenparade is de gastvrijheid van de stad naar TEFAF versterken. Ook wil de gemeente de burger bewust maken van het feit dat we de grootste kunstbeurs ter wereld ontvangen, met veel bezoekers die veel besteden in de stad. Daar mag Maastricht immers trots op zijn. De kosten bedragen 60.000 euro (inclusief ophangen, afhalen en opslag). De investering kan meerdere jaren benut worden. De gemeente betaalt de helft; de provincie Limburg is gevraagd de andere helft te betalen.

Vanuit de TEFAF is al langere tijd de behoefte aan een andere, meer eigentijdse vorm van aankleding van de stad ten tijde van het evenement. De kunstbeursorganisatie wil dat de standhouders en de bezoekers zich thuis voelen in Maastricht. Het gemeentebestuur komt met de nieuwe banieren aan die behoefte tegemoet. Het mes snijdt aan twee kanten; ook vanuit citybranding wil de gemeente immers de gastvrijheid van de stad tonen.

De banieren zijn een proef. Op basis hiervan bekijkt de gemeente voor welke andere imagobepalende internationaal aansprekende topevenementen het ook een geschikt instrument is. Hiervoor ontwikkelt het college nog criteria. De banieren zullen hangen op de locaties waar eerdere jaren vlaggen hingen (rotondes e.a.), aangevuld met de beide grote invalswegen van de stad, Noorderbrug en Kennedybrug. Het historische centrum wordt ontzien, met uitzondering van het Theater aan het Vrijthof. Ook komen de banieren bij het Mosae Forum te hangen. En met het oog op eenheid worden de vlaggen op de oude locaties vervangen door banieren.

Bijgevoegd is het aangepaste voorstel zoals bureau Zuiderlicht het ontwikkelde in opdracht van de gemeente. Er is gezocht naar een combinatie tussen de huisstijl van de stad en thematische banieren. De banieren zijn 2.40 x 0,70 meter groot. Op de beide bruggen worden de banieren om en om gehangen, dus niet op iedere mast. Met de locaties en maatvoering denkt het gemeentebestuur een goede balans te hebben in het bereiken van het gewenste effect en de uitstraling van TEFAF als internationaal evenement. Naast de aankleding van het centrum van Maastricht vindt afstemming met Maastricht Aachen Airport plaats om ook daar de banieren te hangen.

In 1990 stemde het toenmalige college van B&W in met de collegenota 'Vlaggenparade ten behoeve van bijzondere evenementen'. Deze nota werd opgesteld naar aanleiding van het verzoek van de TEFAF een vlaggenparade in de stad toe te staan. Het doel van de vlaggenparade is de ondersteuning van de presentatie van de kunstbeurs in de stad. Vanaf 1991 werden de TEFAF-vlaggen op diverse locaties in de stad geplaatst gedurende de TEFAF.