Gemeente Noordenveld


Wethouder Huisman plaatst eerste LED verlichting op bedrijventerrein Noordenveld

Gepubliceerd op: 15 februari 2011

Initiatief Parkmanagement

Het vervangen van deze lampen door LED-verlichting is een initiatief van Parkmanagement Noordenveld. Dit initiatief is opgenomen in het beleidsplan Openbare Verlichting van de gemeente. De nieuwe LED-armaturen, geplaatst door de firma Ziut, worden voor deze proef gratis ter beschikking gesteld door de bedrijven Cofely Noord en Philips. De installatie van de LED-lampen vindt op donderdag 17 februari om 18.00 uur plaats aan de Exportweg, ter hoogte Cofely Noord BV.

3 typen LED lampen

"Aan de Exportweg in Roden komt de eerste LED-verlichting in Noordenveld te hangen waarbij gekozen is voor 3 verschillende typen lampen," aldus een enthousiaste voorzitter Rieks Perdok van Parkmanagement Noordenveld. "Binnen de pilot wordt onder andere volop geëxperimenteerd met het dimmen van licht. Er wordt niet alleen gekeken of de verlichting voldoet aan het gewenste verlichtingsniveau maar ook of een besparing gerealiseerd kan worden op het energieverbruik van de openbare verlichting. De nieuwe LED-verlichting straalt nauwkeuriger. Dit betekent dat de lichtbundel alleen dat deel van de straat verlicht, dat verlicht moet worden en niet op plekken waar dat niet nodig is. Hiermee wordt ook de lichthinder beperkt."

Beleidsplan Openbare Verlichting

Wethouder Huisman, portefeuillehouder Milieu:"De gemeente heeft in het Beleidsplan Openbare Verlichting deze pilot als speerpunt bij de uitvoering van onderhoud en sanering van de openbare verlichting gekozen. De nieuwe LED-lamp heeft een levensduur van 20 jaar en beperkt daardoor de onderhoudskosten. Dit betekent dat er in dezelfde periode ook minder lampen naar de afvalberg worden afgevoerd. Een besparing dus. De LED-lampen zijn in aanschaf duurder dan de conventionele verlichting. Dit vereist veel geld en daarom is het de verwachting dat de LED-verlichting gefaseerd zijn intrede zal doen in het Noordenveldse straatbeeld."

---