Gemeente Almere

Almere introduceert `Bouwfabriek' Almere Poort

14-02-2011

Op 16 februari start de gemeente Almere met de opening van een `Bouwfabriek' een nieuwe werkwijze voor de ontwikkeling van het Europakwartier in Almere Poort. De gemeente nodigt iedereen met een initiatief of plan uit om in de `Bouwfabriek' te komen praten over de ontwikkeling van de wijk.

De bedoeling is dat door een veelvoud van kleinschalige initiatieven de initiatiefnemers op ambachtelijke wijze met elkaar hun nieuwe wijk maken. Er is geen vastomlijnd eindbeeld. De wijk ontwikkelt zich organisch, de stedenbouw past zich aan aan de vraag van de omgeving. De nieuwe werkwijze neemt nadrukkelijk afstand van de in Nederland gebruikelijke grootschalige aanpak van gebiedsontwikkeling. Wethouder Adri Duivesteijn: "De uitnodiging is gericht aan eenieder die onderdeel wil zijn van onze zoektocht. De uitnodiging is niet voorbehouden aan zelfbouwers - juist niet. Met de ontwikkeling van het Europakwartier komt een einde aan het onderscheid tussen particuliere en institutionele opdrachtgevers. Deze uitnodiging is nadrukkelijk ook voor corporaties, voor ontwikkelaars, voor aannemers, voor architecten. Feitelijk richten wij ons op ieder initiatief dat direct aansluit op een concrete vraag; of dat nu één woning, tien woningen, dertig woningen, een maatschappelijke voorziening, horeca, bedrijf of winkel betreft. `Hoe adaptief moet stedenbouw zijn, om langs de lijn van een veelvoud van kleinschalige initiatieven te komen tot een organische ontwikkeling van het Europakwartier?' Het is de uitdaging deze vraag te beantwoorden. Iedereen die bereid is deze uitdaging aan te gaan, ontvangen wij graag in onze Bouwfabriek Almere Poort".

IkbouwmijnhuisinAlmere

De nieuwe aanpak bouwt voort op het programma
`IkbouwmijnhuisinAlmere'dat in 2006 in Almere werd gestart. Met dit programma wilde de gemeente een omslag bewerkstelligen in de wijze waarop in Nederland (grote) bouwprojecten worden gerealiseerd. In Almere werd in de afgelopen jaren gebroken met deze ingesleten manier van stedebouw: de grote schaal werd ingeruild voor een reeks van kleinschalige initiatieven, het beperkte aantal institutionele bouwers werd ingeruild voor een veelheid aan opdrachtgevers en het aanbod werd ingewisseld voor een vraaggestuurde bouweconomie. Er onstond een `economie van onderop'.

Het wonen werd niet langer van bovenaf opgelegd, maar van onderop vormgegeven. De gemeente creëerde de kaders. De invulling was aan de mensen zelf, met alle creativiteit, energie en enthousiasme die daarmee gepaard gaat. Er werd gezocht naar samenwerking met partijen die bereid waren zich structureel aan de stad te verbinden. Partijen die zich committeren aan de straat, aan de wijk en aan de stad. Partijen ook, die beschikken over eigen kapitaal en daardoor in staat zijn zelf investeringsbeslissingen te nemen en daarin minder afhankelijk zijn van de actuele conjunctuur.

Het programma `IkbouwmijnhuisinAlmere' - vooral toegepast in het Homeruskwartier - is een groot succes. Inmiddels zijn in Almere 1000 kavels verkocht. Aan de oostzijde van de stad zal Nederlands' grootste woningcorporatie Ymere Almere Hout Noord ontwikkelen: een wijk met 4.300 woningen, waarin initiatieven van de toekomstige bewoners en ondernemers centraal staan. Aan de westkant gaat Amvest de Kustzone ontwikkelen. Hier gaat het om 3.000 woningen en een fors commercieel programma.

Bouwfabriek

De `Bouwfabriek' ligt letterlijk in de wijk, aan de Europalaan 824, in Almere Poort. De fabriek is een ontmoetingsplek waar de wijk wordt gemaakt en waar de wijk wordt verkocht.

De vaste bezetting van de Bouwfabriek is multidisciplinair; idealiter is de Bouwfabriek het enige `loket' voor initiatiefnemers. Daar kunnen zij het eigen initiatief (door)ontwikkelen, in samenspraak met stedenbouwkundigen, architecten, catalogusbouwers of bouwbegeleiders. Zij vinden er relevante informatie, bijvoorbeeld op het terrein van duurzaam bouwen of over bouwen in (Bouw)groepsverband. In de Bouwfabriek is het mogelijk daadwerkelijk een kavel te kopen. In het verlengde daarvan kunnen ook hypotheekverstrekkers, banken en/of verzekeraars onderdeel zijn van de bouwwerkplaats. De Bouwfabriek Almere Poort wordt letterlijk een bouwmarkt.

In de komende weken wil de gemeente in gesprek met alle betrokkenen. De resultaten van de workshops en de intensieve gesprekken leiden tot een verkavelingsplan dat op zaterdag 22 april wordt gepresenteerd. Op die dag start ook de verkoop van de kavels.

Programma

15.00 uur Inloop 'Arte College' Almere Poort, Oostenrijkstraat 2

15.30 uur Ad Alderliesten, directeur Almere Poort: "Ontwikkeling Almere Poort"

15.45 uur Willem Jan Neutelings, architect: "Plangebied Europakwartier"

16.15 uur Adri Duivesteijn, wethouder Duurzame Ruimtelijke Ontwikkeling, Almere: "Organische stedenbouw en Bouwfabriek"

17.00 uur borrel, start inschrijven voor afspraken Bouwfabriek

18.00 uur Einde

Kijk voor een routebeschrijving en parkeermogelijkheden op www.artecollege.edu.almere.nl/index.php/contact2