Provincie Overijssel

Wandelroute op landgoed Twickel na 120 jaar afgerond

15 februari 2011

Eerste resultaat Pact van Twickel zichtbaar

Woensdag 16 februari 2011 wordt op landgoed Twickel 120 jaar na de start ervan een wandelroute geopend. "Bij mijn weten is er nog nooit zo lang gewerkt aan een wandelpad van negen kilometer", aldus gedeputeerde Piet Jansen. Dankzij een bijdrage van provincie, gemeente Hof van Twente en de Stichting Twickel kon deze winter eindelijk de laatste drie kilometer worden voltooid. Met de opening van de brug over de Twickelervaart wordt de Umfassungsweg officieel afgerond.

Umfassungsweg

Het werk aan de wandelroute, de zogeheten Umfassungsweg, begon in 1890. In opdracht van de toenmalige eigenaar van het landgoed ontwierp de Duitse architect Eduard Petzold een 9 kilometer lange wandelroute rondom het landgoed. Doordat de architect kort na de aanvang van het werk overleed werd de route nooit afgemaakt. Sindsdien is het landgoed flink uitgebreid en de route omsluit daarom al lang niet meer het gehele landgoed, maar doorkruist delen van het landgoed die tot nu toe niet voor bezoekers toegankelijk waren. Wie de route wandelt krijgt een goede indruk van de afwisselende landschappen van Twickel. Het pad voert langs het parkgebied tegenover het kasteel, het bosgebied de Ruwe Braak, de boomweides van de Azelermeen, gaat over de Azelerbeek en over de nieuwe brug over de Twickelervaart, door het Koematenveld (een nat heidegebied) en ten slotte over de Deldeneresch.

Pact van Twickel - behoud door ontwikkeling

In 2009 sloten de provincie, gemeenten Borne, Hengelo, Hof van Twente, Regio Twente en Waterschap Regge en Dinkel samen het Pact van Twickel. Daarin spraken ze af om het landschap en het historisch erfgoed van Twickel te behouden en versterken. Met deze afspraken willen ze de identiteit en bijzondere kwaliteit van landgoed bewaren, ook bij nieuwe ontwikkelingen.

Karakteristieke waarden blijven behouden

De wandelroute laat op een prachtige manier zien dat `bewaren' ook ontwikkelen is: de route wordt niet alleen hersteld, maar ook afgemaakt. Dat illustreert volgens Piet Jansen precies de gedachte uit het Pact van Twickel. "We vinden het belangrijk dat karakteristieke waarden behouden blijven. Allerlei ontwikkelingen op en rond het landgoed zijn nodig en belangrijk, maar zetten Twickel onder druk. Twickel draagt bij aan allerlei doelen die wij als provincie belangrijk vinden: niet alleen voor natuur en landschap, maar ook op het gebied van cultuurhistorie, water, landbouw en recreatie. Met de Umfassungsweg kunnen ook bezoekers genieten van het moois dat Twickel te bieden heeft. Daarom hebben wij vanuit de Essentgelden graag bijgedragen aan de afronding ervan."

Meer plannen

Een ander initiatief in het Pact van Twickel is de aanleg van een wandel- en fietsroute langs de huidige grenzen van het landgoed. Deze Grensweg Twickel beslaat alleen al langs de oostkant van het landgoed 17 kilometer en markeert de overgang tussen landgoed en stadsrand en moet de barrièrewerking van A1 en A35 verminderen.

Andere plannen zijn de inrichting van de stadsrandzone Woolde, Groene en Blauwe Diensten voor pachters van Twickel, maatregelen om de barrièrewerking van de N346 te verminderen en de herinrichting van de Hagmolenbeek om water, natuur en landbouw te versterken.