Gemeente Den Haag

Gebruikersruimte Van der Vennestraat dit jaar dicht

Gepubliceerd: 16 februari 2011 Laatste wijziging: 16 februari 2011

De gebruikersruimte voor harddrugsgebruikers aan de Van der Vennestraat 85 gaat nog dit jaar dicht. De tweede gebruikersruimte aan het Zieken 107 zal in 2013 haar deuren sluiten. Dit heeft het college van burgemeester en wethouders besloten.

De gebruikersruimten zijn in 2006 geopend om de zorg voor dakloze harddruggebruikers te verbeteren én overlast in de wijken terug te dringen. In de gebruikersruimte kunnen daklozen naast harddrugs gebruiken ook eten, hun kleding wassen en douchen. Verder krijgen ze er medische zorg en worden zij begeleid naar andere vormen van zorg en opvang. En met succes: 90% van de cliënten zit nu in een zorgtraject en heeft daarmee weer een toekomstperspectief.

Nieuwe voorzieningen

De afgelopen jaren zijn er zeven nieuwe woonvoorzieningen voor dak- en thuislozen geopend. Daardoor hebben de meeste cliënten nu onderdak en hoeven dus niet meer noodgedwongen op straat te gebruiken. `Het resultaat hiervan is dat we de gebruikersruimte aan de Van der Vennestraat al dit jaar kunnen sluiten, en in 2013 ook die aan het Zieken,' zegt wethouder Rabin Baldewsingh (Volksgezondheid). `Ik vind dit een mooi resultaat. Hiermee realiseren we ook een belangrijk punt uit ons coalitieprogramma.'

Opvang in bestaande instellingen

Het grootste deel van de cliënten van Van der Vennestraat kan worden ondersteund vanuit de bestaande zorg- en opvanginstellingen. Een aantal cliënten zal tijdelijk worden opgevangen in de gebruikersruimte aan het Zieken, die hiervoor voldoende capaciteit heeft. Het gaat om de meest kwetsbare mensen die zijn aangewezen op de gebruikersruimte, deze bijna dagelijks bezoeken en meestal geen vaste slaapplaats hebben of in de nachtopvang slapen. Voor hen is op dit moment nog geen passende opvang beschikbaar. Uitgangspunt is dat de overlast op het Zieken in ieder geval niet toeneemt. Speciaal voor deze kwetsbare groep komen er alternatieve vormen van huisvesting. De plannen hiervoor worden in maart aan de gemeenteraad gepresenteerd.

Begeleidingscommissie

De plannen zijn ontwikkeld in goed overleg met de begeleidingscommissie van het Zieken, waarin ook vertegenwoordigers van omwonenden zitten. Deze begeleidingscommissie blijft bestaan. Daarnaast wordt voor de sluiting van de Van der Vennestraat een groep samengesteld om zowel de sluiting als de (tijdelijke) overgang naar het Zieken in goede banen te leiden.