Gemeente Oirschot

Principeakkoord Laurentius over overname Woningbedrijf Oirschot

Â

Op vrijdag 11 februari 2011 hebben de gemeente Oirschot en Laurentius een principeakkoord getekend over de overname van het woningbezit, de uitvoeringsorganisatie en projecten van Woningbedrijf Oirschot. Dit principeakkoord is onder voorbehoud van de besluitvorming door de gemeenteraad van Oirschot op 1 maart 2011. Het vormt de basis voor een nog uit te werken convenant waarin onder meer de prestatieafspraken worden opgenomen. De voorgenomen overdracht is gepland op 1 april 2011. Namens de gemeente tekende wethouder Piet Machielsen het principeakkoord, voor Laurentius tekende directeur-bestuurder Walter Vermeulen - de Bie.

Â

Het principeakkoord is een akkoord op hoofdlijnen dat de basis vormt voor een gedetailleerder convenant. Zoals bekend heeft de gemeenteraad in juni vorig jaar het besluit genomen om het woningbedrijf te verkopen. Daarbij heeft de raad een aantal randvoorwaarden gesteld. Ook de huurdersraad en de ondernemingsraad hebben hun eisen op tafel gelegd. Op basis daarvan is BNG Advies in opdracht van de gemeente op zoek gegaan naar geschikte kopers. Uit de in totaal zeven uitgebrachte biedingen kwam Laurentius uit Breda als meest geschikte naar voren. In januari zijn de onderhandelingen met Laurentius van start gegaan en deze hebben in een maand tijd geresulteerd in dit principeakkoord.

Â
Wie is Laurentius?

Laurentius is een ambitieuze en sociaal betrokken woningcorporatie die zich van oudsher vooral richt op het bouwen van betaalbare huizen. Het accent ligt sterk op zorg, leefbaarheid en maatschappelijk welbevinden. De sociale doelstelling staat bij Laurentius op de eerste plaats. Laurentius verhuurt dan ook een behoorlijk aantal woningen aan allerlei sociale doelgroepen, zoals mensen met een beperking, asielzoekers en maatschappelijke opvang. Laurentius bezit momenteel bijna 7.500 huurwoningen in Breda en omgeving en er werken ongeveer zeventig personeelsleden.

Â
Woonvisie

Wat staat er in het principeakkoord? In feite staan daarin nogmaals alle randvoorwaarden die de gemeente heeft gesteld, waaraan Laurentius zich zal verbinden. Een belangrijke randvoorwaarde is het realiseren van 256 sociale huur- en koopwoningen, volgens de Woonvisie 2009-2013. Hierover zullen de gemeente en Laurentius na de eigendomsoverdracht ieder jaar een convenant met prestatieafspraken afsluiten.

Â
Overname

Laurentius wil het hele woningbezit, de uitvoeringsorganisatie en projecten van Woningbedrijf Oirschot overnemen en is bereid om actief te participeren en investeren in plannen en ideeën over maatschappelijk vastgoed. Onderdeel van de overname zijn de projecten Den Deel Spoordonk, Dorpshuis Oostelbeers, Koolmond, Brede School, Leefdael 2 en Haagakkers.

Uiteraard wil Laurentius ook alle medewerkers van het Woningbedrijf overnemen. De komende maand zullen de medewerkers meer duidelijkheid krijgen over hun nieuwe functie, de arbeidsvoorwaarden en de standplaats (Breda of Oirschot).

Â
Huurdersraad en lokaal loket

De samenwerkingsovereenkomst van het Woningbedrijf met de huurdersraad wordt door Laurentius gerespecteerd. Wel moet er een nieuwe overeenkomst worden gesloten met Laurentius, maar dit gebeurt onder dezelfde condities als de huidige. Daarmee is voor de huurders een actieve participatie gewaarborgd.Â

Laurentius heeft ook aangegeven dat er een lokaal loket in Oirschot blijft voor de periode van ten minste tien jaar.

Verder is afgesproken dat de huurders de komende maanden tweemaal een informatieve krant zullen ontvangen. De eerste krant verschijnt eind februari, de tweede krant verschijnt rond de definitieve overdrachtsdatum (1 april) en bevat alle praktische informatie voor huurders en woningzoekenden.