Nieuw-Vlaamse Alliantie



Nieuwe rechten van buspassagiers stap vooruit

klok 15 februari 2011

Het Europees Parlement keurde vandaag na 2 jaar discussie met de Raad een akkoord goed dat de rechten van bus- en touringcarpassagiers wettelijk regelt. N-VA Europarlementslid Frieda Brepoels steunt de nieuwe wet ondanks de vele onvolmaaktheden. Het was een compromis van de laatste kans, zo niet was het terug naar af. Vooral de belangrijke rechten voor passagiers met verminderde mobiliteit overtuigden Brepoels om de tekst goed te keuren.

Brepoels: "Het akkoord is verre van perfect: voor het Europees Parlement had het geheel flink wat ambitieuzer mogen zijn. Maar precies dankzij de inzet van het Europees Parlement betekent deze wet een enorme stap vooruit voor personen met verminderde mobiliteit. De basisrechten van personen met verminderde mobiliteit worden immers gegarandeerd, ongeacht de afstand van het traject dat ze afleggen. Daarom heb ik het compromis vandaag gesteund."

Voor personen met verminderde mobiliteit werden o.a. volgende principes opgenomen in het akkoord:
* gelijke toegang tot transport (ze mogen m.a.w. niet worden geweigerd);
* recht op bijstand (training van medewerkers om bijstand te verlenen, of gratis eigen begeleider);
* recht op (onbeperkte) compensatie wanneer vb. een rolstoel verloren of beschadigd blijkt.

De basisrechten van vliegtuig-, trein- en bootpassagiers werden al eerder vastgelegd in Europese wetgeving. Voor buspassagiers was tot nog toe niets voorzien. Daar komt dus verandering in vanaf 2013, wanneer de nieuwe wet van kracht wordt. De wet bepaalt voornamelijk het recht op informatie en de vergoedingen waarop alle passagiers van langeafstandstrajecten (vanaf 250 km) recht hebben in geval van vertraging, annulatie, overboeking, verloren bagage, ongeluk etc.

De wetgeving voorziet een overgangsperiode voor kleinere bedrijven om zich aan te passen aan de nieuwe regels. Auteur(s): Frieda Brepoels, Europees parlementslid Contactinfo:

Secretariaat Frieda Brepoels Tel: 02 284 78 62 Fax: 02 284 78 62 E-post: frieda brepoels europarl europa eu Url: www.friedabrepoels.eu