Gemeente Twenterand


Twenterand wil bedrijventerrein Oosterweilanden duurzaam inrichten

Samen optrekken met ondernemers
De gemeente Twenterand wil het bedrijventerrein Oosterweilanden duurzaam gaan inrichten. De ambitie van de gemeente voor het nieuwe bedrijventerrein is dat zowel gemeente als bedrijfsleven hun verantwoordelijkheid daar in nemen.

Wethouder Johan Oordt daarover: "Als college proberen we steeds meer samen met belanghebbende partijen op te trekken. Wij gaan ons actief inzetten om draagvlak te creëren bij de ondernemers voor de duurzame inrichting van dit bedrijventerrein."

Deze ambitie van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Twenterand sluit aan bij de Bedrijventerreinvisie die onlangs is vastgesteld en bij de ontwerpnotitie Duurzaam Bouwen die binnenkort in de raad wordt behandeld, samen met het Milieubeleidsplan.

Duurzaamheid vanaf het begin
Het toepassen van duurzaamheid begint al bij het bouwrijp maken van het terrein en bij het inrichten en beheren van het openbare gebied. Om het bedrijventerrein blijvend aantrekkelijk te houden voor bedrijven wordt gestuurd op duurzame werkgelegenheid (stageplaatsen voor werkzoekende jongeren), flexibiliteit in uitbreidingsmogelijkheden, een goede bereikbaarheid per auto en met het openbaar vervoer, een hoogwaardige kwaliteit van de gebouwde omgeving, een functionele en verzorgde uitstraling van zowel de publieke als private ruimte via het beeldkwaliteitplan. Bovendien worden bedrijven aangespoord tot het nemen van water- en energiebesparende maatregelen en het realiseren van duurzame en flexibele gebouwen.

Om de ambitie te realiseren wordt duurzaamheid onder andere uitgewerkt in de uitgiftevoorwaarden en het vestigingsbeleid. Te denken valt aan een milieupuntensysteem. Dat houdt in dat bedrijven korting kunnen krijgen op de grondprijs als ze een bepaald aantal `milieupunten' hebben behaald. Ook wordt Parkmanagement en Energieonderzoeken voor nieuwe bedrijven ingezet. Parkmanagement dient ervoor om samenwerking te bevorderen tussen bedrijven en gemeente en bedrijven onderling met als doel het realiseren van gezamenlijke voorzieningen zoals vergaderruimte en catering en het collectief afsluiten van contracten voor bijvoorbeeld ICT, energie, afvalverwerking enz.