Tanden

16 februari 2011

TNO-onderzoeksbus doet wederom vier grote steden aan

Mondgezondheid onder loep met Kies voor Tanden

Hoe zien de gebitten van kinderen en jongvolwassenen eruit? Deze vraag staat centraal in het project `Kies voor Tanden' van TNO. Het instituut komt dit voorjaar voor de negende maal met een onderzoeksbus naar Alphen aan de Rijn, Gouda, Breda en 's-Hertogenbosch voor een onderzoek naar de mondgezondheid van kinderen en jongvolwassenen.

TNO heeft (de ouders van) zo'n 11.000 kinderen en jongvolwassenen in de leeftijdsgroep van 5, 11,17, 21 en 23 jaar inmiddels een brief verstuurd waarin wordt gevraagd of zij mee willen doen aan het project. Bij deelname aan het project wordt het gebit door een tandarts bekeken, maar er vindt geen behandeling plaats. De deelnemer wordt ook gevraagd om een vragenlijst in te vullen.

Annemarie Schuller, tandarts en werkzaam als onderzoeker bij TNO in Leiden geeft aan dat het belangrijk is dat zo veel mogelijk kinderen en jongvolwassenen aan het onderzoek meedoen. "Zo krijgen we een goed beeld van hoe het gesteld is met het gebit van de jeugd. Op basis van de resultaten van het onderzoek wordt gekeken wat er eventueel moet veranderen om de gebitsgezondheid van kinderen en jongvolwassen op peil te houden of waar nodig te verbeteren. Zoals bijvoorbeeld of er betere voorlichting moet worden gegeven of dat het verzekerde pakket mogelijk aangepast moet worden."

Ouders of kinderen die een uitnodiging hebben ontvangen om mee te doen aan dit project, kunnen het toestemmingsformulier opsturen. Er wordt vervolgens telefonisch een afspraak gemaakt voor een bezoek aan de onderzoeksbus. bericht 2011-7

Kijk voor meer informatie over het onderzoek op: www.tno.nl/kiesvoortanden