Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 16 februari 2011

Menselijke zinsverwerking trekt zich weinig aan van zinsstructuur

Gepubliceerd op 16 februari 2011

De hiërarchische structuur van zinnen blijkt voor taalgebruikers minder belangrijk te zijn bij het verwerken van zinnen dan tot nog toe werd aangenomen. Lezers lijken vooral te letten op woordreeksen. Dit blijkt uit onderzoek van dr. Stefan Frank en prof. dr. Rens Bod van het Institute for Logic, Language and Computation (ILLC) van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Hun bevindingen, die ingaan tegen de heersende opvatting, worden binnenkort gepubliceerd in het gezaghebbende wetenschappelijke tijdschrift Psychological Science. Deze resultaten geven nieuw inzicht in menselijke taalcognitie: structuren die van groot belang worden geacht voor het beschrijven van taal, blijken geen psychologische relevantie te hebben.

Oppervlakkig gezien bestaat een zin uit een reeks woorden. Zinnen hebben echter ook een diepere, hiërarchische structuur: ze bestaan uit zinsdelen, die zelf ook weer kunnen bestaan uit zinsdelen, enzovoorts. Sinds het baanbrekende werk van de taalkundige Noam Chomsky in de jaren vijftig gaan de meeste taalpsychologen ervan uit dat deze structuur een cruciale rol speelt bij het verwerken van zinnen. Frank en Bod tonen echter aan dat het cognitieve systeem van taalgebruikers vooral gevoelig is voor de oppervlakkige, seriële structuur van zinnen, zodat de hiërarchische structuur er eigenlijk niet toe doet.

Verwachtingen tijdens het lezen

Tijdens het lezen van tekst worden continu verwachtingen opgebouwd over de komende woorden. Het schenden van deze verwachtingen vertraagt het lezen, wat meetbaar is in de lezers oogbewegingen. De UvA-onderzoekers namen een dataset van zulke oogbewegingspatronen en koppelden die aan verschillende statistische modellen van taal. Op basis van bepaalde aannames over de zinsstructuur berekenen deze modellen de mate waarin elk woord was te verwachten. Het bleek dat de oogbewegingen nauwkeuriger werden voorspeld door modellen die alleen kijken naar de oppervlakkige woordreeks dan modellen die hiërarchische structuren aannemen. Dit wijst erop dat de lezer de zinsstructuur vooral negeert en in plaats daarvan let op de woordreeks.

Publicatiegegevens

Stefan Frank en Rens Bod, "Insensitivity of the human sentence-processing system to hierarchical structure", te verschijnen in Psychological Science.