Gemeente Bergen op Zoom


Bijdrage voor Biobased Economy

Het college van B&W stelt voor de vervolgstap van Biobased Economy een bedrag van EUR20.000 beschikbaar uit het Economisch Stimuleringsfonds. Bovendien hebben B&W besloten om een bedrag van EUR300.000 te reserveren voor de verdere uitwerking van Biobased Economy.

Concurrentiepositie

Bij Biobased Economy wordt olie of gas als grondstof voor bijvoorbeeld chemische producten vervangen door plantaardige reststoffen. West-Brabant wil met deze ontwikkeling een internationale concurrentiepositie verwerven. Bij het initiatief zijn de bedrijven SABIC IP, Cargill, de provincie Noord-Brabant, NV REWIN en NV BOM betrokken, met ondersteuning van de gemeente Bergen op Zoom.

Samenwerking

Met dit initiatief willen de deelnemende partijen nieuwe bedrijvigheid creëren en bestaande bedrijvigheid verankeren door de samenwerking tussen bedrijven, kennisinstellingen en overheden in de regio te versterken.

Campus Groene Chemie

Provinciale Staten van Brabant hebben vorig jaar al besloten om ⬠13,5 miljoen beschikbaar te stellen voor de biobased ambities. Daarvan is ⬠3,5 miljoen bestemd voor de ontwikkeling van een campus Groene Chemie in Bergen op Zoom en ⬠10 miljoen beschikbaar wordt gesteld in de vorm van een investeringsfonds voor innovatieve biobased bedrijven.

Centrum voor Innovatie

De volgende stap houdt de voorbereiding, vormgeving en implementatie in van de campus op het terrein van Sabic IP. Daarvoor wordt nu een bedrag van ⬠20.000,- beschikbaar gesteld. Deze campus moet op termijn uitgroeien tot een Centrum voor Open Chemische Innovatie (COCI), waaraan ook bedrijven buiten de campus gaan deelnemen.