Conclusies rapport Deetman/Mans goed voor wijken Vestia

16/02/2011 11:25

Stichting Vestia Groep

Op 16 februari 2011 heeft de commissie Deetman/Mans haar eindrapport 'Bijzondere aanpak Rotterdam-Zuid aangeboden aan de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb en minister Donner van Binnenlandse Zaken. De commissie onderzocht de problematiek van de vooroorlogse wijken van Rotterdam-Zuid en heeft een breed advies uitgebracht. Woningcorporatie Vestia is blij met het rapport en onderschrijft de conclusies. Het rapport sluit naadloos aan bij de visie die Vestia heeft op de vooroorlogse wijken van Rotterdam Zuid, waar ze veel in investeert (Afrikaanderwijk en Bloemhof).

De oplossing moet volgens Deetman/Mans voor Rotterdam-Zuid niet alleen worden gezocht in een fysieke aanpak, maar vooral in sociale en economische maatregelen. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om het wegwerken van taalachterstanden, inzet op talentontwikkeling en het stimuleren van bedrijvigheid. De commissie adviseert hierbij aan Rotterdam om een integrale gebiedsgerichte visie op te stellen voor de komende 20 jaar en adviseert de Rijksoverheid om een nationaal programma voor Rotterdam Zuid op te zetten.

Bundeling van krachten

Rotterdam kan deze complexe situatie niet alleen oplossen. Vestia is daarom voorstander van de bundeling van krachten in een nationaal programma. Dit betekent langjarig commitment van Rijk, gemeente en woningcorporaties. Vestia is bereid en in staat mee te werken aan dit nationale programma. Vestia investeert in Rotterdam-Zuid al volop in de bouw van nieuwe scholen en is ook bereid de buurteconomie actief te ondersteunen, op voorwaarde dat (Europese) regelgeving dit niet belemmert.

Voor de verbetering van de kwaliteit van de particuliere woningvoorraad moet gezocht worden naar instrumenten die bewoners en eigenaren stimuleert om in hun bezit te investeren. Te denken valt aan gebieden met een vrijstelling van overdrachtsbelasting of BTW.

Het ideale Rotterdam

Een nationaal programma vraagt een gedeelde en gedragen visie. Vestia stelt voor deze visie te starten vanuit het begrip "Rotterdam Vakmanstad 2030". Bij Rotterdam Vakmanstad gaat het over de integratie van de velden Wonen, Werken en Leren. Het zoekt daarmee aansluiting bij de oorsprong van Rotterdam als stad waar ambachtelijk vakmanschap de dragende peiler was van de lokale economie. Rotterdam moet weer een stad worden waar iedereen op eigen niveau de optimale kansen krijgt om zich te ontplooien en te scholen. In het ideale Rotterdam is iedereen welkom die wil wonen, werken of leren!

Over de Afrikaanderwijk en Bloemhof

De Afrikaanderwijk staat aan de vooravond van een grootscheepse transformatie. Dankzij tal van sociaal- economische en fysieke investeringen wil Vestia de wijk met tal van partijen aantrekkelijk maken voor nieuwe maar vooral ook huidige bewoners. Die laatste doelgroep wil zij kansen bieden en de mogelijkheid om zich te ontplooien en hoger op de maatschappelijke ladder te klimmen. Daarbij put zij uit de kracht van de Afrikaanderwijk, die in grote mate aanwezig is.

In de Oleanderbuurt (Bloemhof) willen Vestia en partners de kracht van mensen in de wijk bloot leggen en versterken met Oleander Bloeit; een gezamenlijke inzet waarbij op vraaggestuurde wijze initiatieven in de wijk worden gebundeld tot een gerichte aanpak. Nadrukkelijke focus ligt op de ontwikkeling van kinderen, het activeren van bewoners, werkgelegenheid en de realisatie van een kindercampus.

Over Vestia

Vestia biedt met haar 14 woonbedrijven woonservice aan de bewoners van circa 81.000 woningen en 5.000 overige verhuureenheden in totaal 195 gemeenten verspreidt over heel Nederland, kern van haar activiteiten ligt in de regio Haaglanden en Rotterdam. Naast de 14 woonbedrijven beschikt Vestia over 4 vakbedrijven. www.vestia.nl





http://www.vestia.nl