Humanistisch Verbond steunt wetsvoorstel 'Uit Vrije Wil'

16/02/2011 12:18

Humanistisch Verbond

Vanmiddag bespreekt initiatiefgroep 'Uit Vrije Wil' het wetsvoorstel om stervenshulp bij voltooid leven mogelijk te maken. Dit gebeurt bij de vaste Kamercommissie voor Veiligheid en Justitie. Het Humanistisch Verbond juicht dit wetsvoorstel van harte toe. Het gaat om hulp aan ouderen met een duurzame stervenswens door niet-medisch stervensconsulenten.

Het Humanistisch Verbond pleit al jaren voor meer legale hulpmogelijkheden aan wilsbekwame mensen die weloverwogen verlangen naar de dood. Zoals de groep ouderen die hun leven voltooid achten. Dit zijn mensen die 'lijden aan het leven'. Zij hebben geen medische aandoening. Zij willen waardig sterven. Er is op dit moment geen legale hulp om dat op een waardige manier te doen. Artsen doen het niet, familie mag het niet. Volgens het Humanistisch Verbond hoort nadenken over en hulp bij een zachte dood onlosmakelijk bij een goed en zinvol leven.

De kracht van het wetsvoorstel van 'Uit Vrije Wil' is dat het:


- de wens van ouderen met een doodswens serieus neemt;


- erkent dat een existentiële reden om te willen sterven geen medisch probleem is;


- een alternatief zoekt voor het artsenmonopolie op stervenshulp.

Het voorstel doorbreekt de impasse dat voor hulp alle ogen gericht zijn op artsen. Zij gaan zeer terughoudend om met de wettelijke ruimte om stervenshulp te verlenen als het geen terminaal somatisch lijden betreft. Dat is enigszins te begrijpen aangezien existentiële vragen niet (primair) tot de expertise van de arts behoort.

Het wetsvoorstel biedt ons inziens uitkomst voor enerzijds ouderen die hulp van een arts zouden willen, maar geen arts bereid vinden deze hulp te bieden. Anderzijds voor hen die wel hulp willen maar niet van een arts omdat er geen sprake is van medische klachten.

Wij juichen het toe dat in het voorstel een grote rol wordt toegewezen aan niet-medisch hulpverleners. Dit past bij de existentiële aard van de stervenswens. Ook humanistisch geestelijk verzorgers worden genoemd als mogelijke stervensconsulenten. Dat is passend omdat humanistisch geestelijk verzorgers professioneel geschoold zijn in het omgaan met existentiële vragen.

Meer informatie over het standpunt van het Humanistisch Verbond vindt u in ons position paper via http://www.humanistischverbond.nl/





http://www.humanistischverbond.nl