Gemeente Maassluis

Kunsttrap en fietsvoetbrug maken Maassluis toegankelijker en mooier


Op initiatief van de Stichting Promotie Maassluis (SPM) heeft het college van Maassluis besloten om een `kunsttrap' te realiseren aan de Burg. De Jongkade. Dit idee ontstond in navolging van de `waterbank' in Maassluis als onderdeel van de Boeiende Route. Het Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. heeft het verzoek van SPM voor een subsidie als onderdeel van de subsidiegelden voor de binnenstad, gehonoreerd. Kunstenares Wilma Kuil heeft inmiddels haar ontwerp voor deze kunsttrap klaar, die geheel in stijl is afgestemd met de nieuwe fietsvoetbrug over de keersluis. Zowel de nieuwe trap als de fietsvoetbrug maken de binnenstad en haven van Maassluis toegankelijker en mooier voor alle voetgangers en fietsers uit de stad en de omgeving.

Het college van de gemeente Maassluis is voorstander van meer gebruik van milieuvriendelijke vervoermiddelen, maar dan moeten er ook goede verbindingen zijn voor fietsers en voetganger s in de stad. Op dit moment wordt de regionale fietsroute langs de Nieuwe Waterweg nog onderbroken, omdat er geen goede verbinding is over de Buitenhaven. Daar komt nu verandering in. Het initiatief van de gemeente Maassluis om een zogenoemde `langzaamverkeerverbinding' te realiseren met een fietsvoetbrug over de keersluis in de Buitenhaven, wordt ook door de stadsregio Rotterdam ondersteund. Wethouder Keijzer: "Rotterdam wil al enige tijd de zogenaamde Waterwegroute voor fietsers verbeteren. Daarmee bedoelen we het makkelijker bereikbaar en veiliger maken van deze route voor de gebruikers in en door Maassluis. Nu moet je namelijk ook het spoor tweemaal oversteken. De nieuwe fietsvoetbrug komt op een strategische plek, want bij de Buitenhaven start een boeiende culturele stadsroute. Bovendien kunnen wandelaars via de nieuwe brug, een kijkje nemen in de Maassluise museumhaven. De brug zal volledig automatisch en op afstand worden bestuurd. De Commissie Beschermd Stadsgezicht zal erop toezien dat de brug ook esthetisch in het havenbeeld past."

Kunstenares Wilma Kuil zegt over haar ontwerp voor de kunsttrap:

"De `namentrap' verbindt de wijk Het Hoofd met het centrum van Maassluis. Het idee voor de namentrap ontstond na het lezen van het boek `Hoofd van mijn dromen' geschreven door Maarten van Buuren.

Er komen veel namen in voor, uit deze namen heb ik een keuze gemaakt en ze op de treden een plaats gegeven. Ook heb ik namen gebruikt van kinderen die nu in Maassluis wonen. Elke periode kent een eigen naamgeving; de `Namentrap' verbindt zo vroeger en nu."

Het streven is om de kunsttrap voor de zomer van 2011 te plaatsen, afhankelijk van de toekenning van de benodigde vergunningen. Naar verwachting is het definitieve ontwerp van de fietsvoetbrug in 2011 klaar en wordt deze brug in 2012 gerealiseerd. Het ontwerp van de kunsttrap en een tekening van de fietsvoetbrug zijn te bezichtigen in de hal van het stadhuis.