Gemeente Kampen

Wethouder Jan Wieten legt functie neer

15-02-2011
Wethouder Jan Wieten heeft besloten om met onmiddellijke ingang zijn wethouderschap neer te leggen. Sinds 2001 is Jan Wieten namens de PvdA wethouder van de gemeente Kampen. Daarvoor was hij sinds 1986 raadslid voor de PvdA in de gemeenteraad van de voormalige gemeente IJsselmuiden.

Afscheidsreceptie
In overleg met Jan Wieten wordt een afscheidsreceptie georganiseerd. Zodra hiervoor een datum gekozen is, wordt dit bekendgemaakt.

Zijn besluit om te stoppen licht hij in de onderstaande persoonlijke brief toe.

Beste mensen,

In juni, vier ik mijn 25-jarig jubileum in de politiek. Vanaf 1986 ben ik ononderbroken actief geweest in de politiek. Politiek was en is mijn leven. Eerst veertien jaar als raadslid voor de PvdA in IJsselmuiden, daarna tien jaar als wethouder in de prachtige nieuwe gemeente Kampen. Een levensvulling heb ik het in 2001 genoemd en dat was en is het ook. Met veel voldoening kijk ik naar mijn politieke leven. Het heeft mij veel gebracht en mijn leven verrijkt. Maar het politieke leven kost veel en vergt soms het uiterste, ook van degenen, waarmee ik samenleef. De bijna permanent aanwezige stress zuigt voortdurend aan mijn incasseringsvermogen en dat van de mensen die dicht bij me staan. Ik ben vorig jaar 60 geworden. In de politiek bijna een respectabele leeftijd. Drie weken geleden ben ik aan mijn ogen geopereerd. De leeftijd begint fysiek langzaam mee te spelen. Maar de operatie is prima geslaagd en heeft letterlijk mijn ogen geopend.

Maar de gedwongen rust, die ik kreeg na de operatie, heeft figuurlijk ook mijn ogen geopend. Bijna onmerkbaar zijn de meer dan tien wethoudersjaren voorbij gevlogen. Ik heb meegevlogen, maar lang niet altijd achterom, of opzij gekeken. Ik was op een voortdurende en slopende missie. Maar pikte niet meer de signalen op, die mijn omgeving voortdurend uitzond: "Neem je rust Jan, doe eens wat leuks. De spanningen liggen niet bij anderen, maar ga bij jezelf te rade."

Ik was altijd een aardige vent, maar ik werd langzaam een narrige, boze, oude man. Mijn stress, spanning en boosheid liggen niet aan de buitenwereld. Het ligt aan mezelf en ik geef het nou eens eindelijk toe. Mijn ogen zijn eindelijk open gegaan. Ik ben het die toe moet geven dat mijn politieke tankje bijna leeg is, dat mijn politieke spanningsboog is geknapt. Ik kan niet alles en heb veel te veel gevraagd van mijzelf en van anderen en vooral de laatste tijd veel te weinig teruggegeven.

Dat besef heeft mij tot het besluit gebracht met onmiddellijke ingang te stoppen met mijn werkzaamheden, al mijn politieke functies neer te leggen en de gemeenteraad te verzoeken mij ontslag te verlenen als wethouder in de gemeente Kampen.

Dat doet veel pijn, maar het moet. Zo doorgaan kan niet meer, dan was ik niet alleen echt een narrige, oude man geworden, maar ook heel eenzaam. Daarvoor geef ik te veel om iedereen waarmee ik samen wil leven.

Het doet veel pijn afscheid te moeten nemen van iedereen waarmee ik heb samengewerkt. We hebben een geweldige band opgebouwd en zonder jullie toewijding en loyaliteit was ik niet geworden wat ik nu ben en Kampen niet geworden wat het nu is en nog worden gaat. Zonder jullie kan Kampen en de politiek niet en ik excuseer mij oprecht voor die momenten, waarop ik narrig, boos en soms onredelijk ben geweest.

Ik hoop dat de rust mij weer terugbrengt bij die aardige, bloedserieuze losbol, die ik altijd ben geweest.

Jan Wieten

Gemeente Kampen | Burgemeester Berghuisplein 1 | 8261 DD | info@kampen.nl | www.kampen.nl |