Interprovinciaal Overleg (IPO)


Donner: `provincies hebben regie op bevolkingdaling'

16 februari 2011

Minister Donner heeft het op 15 februari nog eens bevestigd in het overleg met de Tweede Kamer: provincies hebben de regierol op het terrein van bevolkingsdaling. D66 en GroenLinks drongen er bij de minister op aan niet alle regie uit handen te geven. D66 vreest dat het voorzieningenniveau dan onder een landelijk minimumnorm komt en GroenLinks ziet voor het rijk nog een coördinerende rol tussen provincies, bijvoorbeeld in de planning van bedrijventerreinen. Maar de minister wilde daar niets van horen.

Regionale aanpak
Hij wees op de decentralisatie van de bevoegdheden op het gebied van de ruimtelijke ordening, waarmee de regie bij de provincies ligt. Volgens de minister staan samenwerkende gemeenten als eerste "aan de lat" om de problemen die voortkomen uit bevolkingskrimp, regionaal aan te pakken. Het rijk past volgens Donner slechts een faciliterende en ondersteunende rol.

Financiering
Hoewel verschillende Kamerleden aandrongen op een fonds waaruit opgaven rondom krimp betaald kunnen worden, deed Donner zelf financieel geen enkele toezegging. Wel wil hij met gemeenten en provincies in overleg hoe zo'n fonds gevuld zou kunnen worden met de middelen uit het gemeente- en provinciefonds. Minister Donner treedt nu in gesprek met de Nederlandse Mededingingsautoriteit over de wettelijke ruimte die (zorg-) instellingen hebben om samen te werken in krimpgebieden. Dossier:
RO & Wonen

Heeft u een vraag of op een opmerking over dit bericht? Neemt u dan contact op met de afdeling Communicatie: Communicatie@ipo.nl of 070 888 1294