GroenLinks
Niet de datum maar criteria tellen bij EU-toetreding Kroatië

Kroatië heeft nog een aantal lastige klussen te klaren voor het kan toetreden tot de Europese Unie. Zo moet het land bewijzen dat corruptie van hoog tot laag wordt bestraft. Het is dan ook onverstandig dat het Europees Parlement nu al een datum (juni 2011) noemt voor het afsluiten van de toetredingsonderhandelingen, vindt GroenLinks-Europarlementariër Marije Cornelissen.

Streefdatum schrappen

Het Europees Parlement nam woensdag een resolutie aan over de vorderingen van Kroatië op de weg naar EU-lidmaatschap. Daarin wordt de hoop uitgesproken dat de toetredingsonderhandelingen uiterlijk in juni van dit jaar kunnen worden afgerond. Een poging van de Groene fractie om deze streefdatum te schrappen kreeg onvoldoende steun.

Corruptie aanpakken

"Kroatië staat voor een cruciale test", stelt Cornelissen. "Het moet bewijzen dat de rechterlijke macht aan Europese standaarden voldoet, dat de grondrechten beschermd worden en dat corruptie niet langer onbestraft blijft." Het is hoopvol dat inmiddels ook hooggeplaatste politici en ambtenaren zijn aangeklaagd voor corruptie, maar we willen ook veroordelingen zien. Juist nu is het van belang dat de Europese Unie druk op de ketel blijft zetten. "Zinspelen op een spoedige afronding van de toetredingsonderhandelingen vind ik roekeloos en voorbarig", aldus Cornelissen.

Recht op goed bestuur

De Kroatische burgers hebben recht op goed bestuur. De Europese Unie mag niet afdingen op haar toetredingsvoorwaarden, omwille van haast. Ook op het vlak van de bescherming van seksuele minderheden, de vervolging van oorlogsmisdadigers en de beslechting van geschillen met buurlanden over de buitengrenzen heeft Zagreb nog werk te verrichten. "Het mag niet zo zijn dat we over een paar jaar concluderen dat Kroatië
- net als eerder Roemenië en Bulgarije - te vroeg is binnengelaten. Dat zou rampzalig zijn voor het toetredingsperspectief van de andere landen op de Westelijke Balkan", aldus Cornelissen.