Gemeente Maastricht

Hugo Haeghens is nieuwe directeur Theater aan het Vrijthof

"Theater is voor alle Maastrichtenaren, samenwerking staat voorop"

Hugo Haeghens wordt de nieuwe directeur van het Theater aan het Vrijthof in Maastricht. Haeghens, afkomstig uit Gent (1959), is de afgelopen 14 jaar algemeen en artistiek directeur geweest van het Cultuurcentrum Maasmechelen. Zijn benoeming is dinsdag formeel goedgekeurd door het College van B&W. Hij is de opvolger van Guido Wevers, die artistiek directeur is geworden van de kandidatuur van Maastricht en Euregio tot culturele hoofdstad van Europa 2018. Jacques Giesen, die na het vertrek van Wevers ad interim de directeursfunctie heeft waargenomen, zal medio mei zijn taken officieel overdragen aan Hugo Haeghens.

Hugo Haeghens is voorgedragen door een selectiecommissie, waarin ook het personeel van het Theater vertegenwoordigd was. Zij hebben gezocht naar een directeur met een stevig artistiek profiel, een breed netwerk in het culturele veld, ervaring met bedrijfsvoering in podiumkunsten, gevoel voor een juiste balans tussen artistieke en zakelijke belangen en een coachende stijl van leiding geven. Ook werd van de kandidaat gevraagd dat hij de landelijk erkende status van het Theater aan het Vrijthof kan borgen en een stevige bijdrage kan leveren aan de culturele ambities van Maastricht en de kandidatuur van Maastricht als Culturele Hoofdstad van Europa 2018.

In hun motivering omschrijven de leden van de selectiecommissie Hugo Haeghens als een topper op het gebied van programmering podiumkunsten en muziek, iemand die zijn visie prima kan verwoorden en een echte gastheer, die er wil zijn voor het publiek. Haeghens heeft duidelijke ideeën over het betrekken van amateurkunsten bij de programmering en is zeer gemotiveerd om de overstap van Maasmechelen naar Maastricht te maken.

Wethouder Jacques Costongs is erg tevreden met de benoeming van Haeghens: ", hij is gedreven, bescheiden en gemotiveerd met een brede ervaring op het gebied van podiumkunsten, dans en muziek. Hij heeft een goed oog voor wat de mensen willen en heeft absoluut de capaciteiten om samen met de instellingen, professionals en amateurs, een bijdrage te leveren aan de doorontwikkeling van Maastricht Cultuurstad. Daarmee is hij de juiste man om - vanuit de brede betrokkenheid van het theater met het hele culturele veld in onze stad - de kandidatuur van Maastricht als Culturele Hoofdstad van Europa 2018 te realiseren."

Hugo Haeghens sprak tijdens de perspresentatie van een droombaan:"Voor mij is deze kans heel speciaal, omdat het Theater aan het Vrijthof een magnifiek huis is met een mooie traditie. Het theater is er voor alle Maastrichtenaren en dat moet ook zo blijven. Daarnaast is er de ambitie van de stad om culturele hoofdstad te worden en dat geeft extra mogelijkheden. Maastricht heeft een enorme potentie, ik zal me speciaal richten op de samenwerking met partnerinstellingen en opleidingen, die ons samen naar een hoger niveau zal tillen".

Zie ook: curriculum vitae Hugo Haeghens Zie het origineel