Rijksvoorlichtingsdienst

Overhedenoverleg over decentralisatie naar provincies, gemeenten en waterschappen

RIJKSVOORLICHTINGSDIENST

Persbericht

16 februari 2011

Op woensdag 16 februari 2011 heeft een overhedenoverleg plaatsgevonden van vertegenwoordigers van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), het Interprovinciaal Overleg (IPO), de Unie van Waterschappen (UvW) en het kabinet.

Het overleg stond in het teken van de gezamenlijke inzet om tot een krachtige, kleine en dienstverlenende overheid te komen. Het overdragen van substantiële taken en verantwoordelijkheden van de rijksoverheid aan de medeoverheden draagt daar aan bij.

Voor provincies gaat het om taken op het terrein van economie, natuur en ruimte. Voor gemeenten gaat het om de jeugdzorg, delen van de AWBZ, en om arbeidsmarktregelingen. Voor de waterschappen gaat het om taken op het gebied van waterbeheer en -veiligheid.

Een dergelijke overdracht versterkt voor gemeenten het dienstverlenende profiel, voor provincies het ruimtelijke profiel en voor waterschappen het functionele profiel. Deze overheden kunnen daardoor krachtiger functioneren en de rijksoverheid kan beduidend kleiner.

In dit kader is in het overleg ook ingegaan op effectieve uitvoering van gedecentraliseerde taken en op de financiële verhoudingen.

De afgelopen maanden is gezamenlijk de uitwerking van deze decentralisaties van taken en verantwoordelijkheden verkend. In het overleg van vandaag is afgesproken om dit de komende weken verder ter hand te nemen op weg naar een bestuurlijk hoofdlijnenakkoord (met de mogelijkheid deze voor de specifieke onderwerpen uit te werken in vervolgakkoorden tussen de desbetreffende bewindspersonen en medeoverheden) voor een in de tweede helft van maart te houden volgend overhedenoverleg.

Het kabinet was vertegenwoordigd door minister-president Rutte, minister Donner van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en staatssecretaris Weekers van Financiën. Namens de VNG namen voorzitter Jorritsma en vice-voorzitter Lamers deel. Het IPO werd vertegenwoordigd door voorzitter Franssen en vice-voorzitter Van Waveren. Voor de UvW was voorzitter Glas aanwezig.

RVD, 16.02.2011, 14.45 uur

Categorieën: Overig

Bron: Rijksvoorlichtingsdienst