GroenLinks
Verlofplannetje van Kamp geen oplossing voor combinatie werk-zorg

Woensdag 16 februari 2011, 14:59u - Marije Cornelissen

DEN HAAG/STRAATSBURG, 16 februari 2011 - GroenLinks is niet onder de indruk van het nieuwe plan dat Minister Kamp vandaag presenteerde om moeders van kinderen die in een couveuze terechtkomen extra verlof te geven. Deze maatregel waarvan slechts een kleine groep moeders profiteert verkapt wat dit kabinet verzuimt te doen: structurele maatregelen om werk en zorg te combineren en daarmee de arbeidsdeelname van vrouwen te verhogen.

GroenLinks-Europarlementariƫr Marije Cornelissen kreeg eerder dit jaar een meerderheid van het Europarlement achter een plan voor langer zwangerschaps- en vaderverlof in Europa en reageert: "Dit plannetje is als het historische dijkje bij Lutjebroek ophogen terwijl er een watersnoodramp dreigt. De vergrijzing komt er aan en dan hebben we vrouwen op de arbeidsmarkt hard nodig. De minister zou er beter aan doen om zich in de Europese Raad van Ministers als voortrekker op te stellen voor het voorstel van het Europees Parlement voor langer zwangerschapsverlof en vaderverlof voor alle ouders."

Volgenis GroenLinks is het "kadootje van Kamp" een pleister op de wond die het kabinet zelf heeft veroorzaakt door de forse bezuinigen op kinderopvang, vindt Tweede-Kamerlid Ineke van Gent: "Hoe kan dit kabinet nu serieus beweren dat het er alles aan doet om vrouwen aan het werk te krijgen en tegelijkertijd zwaar te bezuinigen op de kinderopvang? Als dit plan het beleid voor de combinatie van werk en zorg moet voorstellen, gaat Nederland in grote problemen komen als een vergrijzende arbeidsmarkt straks vraagt om arbeidskrachten."