ICT~Office, branchevereniging IT-, Telecom- en Officebedrijven


Topdialoog MKB-aanbestedingen

16 feb 2011 om 15:24

Deelnemen aan een aanbesteding van de overheid is niet altijd even eenvoudig. Zeker niet voor de MKB-bedrijven in de ICT-sector. MKB-ers kunnen vaak niet inschrijven vanwege onnodig hoge eisen en onredelijke contractvoorwaarden. Ook hebben MKB-ers niet altijd de benodigde expertise in huis om zich door de forse papierwinkel heen te worstelen. ICT~Office heeft deze knelpunten vastgelegd in haar position paper 'Van tenderlast naar tenderlust'.

Als MKB-ers onnodig buiten de boot van de overheidsaanbestedingen vallen, is dat ook voor de overheid en de samenleving een gemiste kans. MKB-ers kunnen immers een belangrijke bijdrage leveren aan de innovatiekracht van Nederland. Het regeerakkoord bepaalt niet voor niets dat het MKB meer kansen verdient bij overheidsaanbestedingen.

Bovenstaande overwegingen zijn voor ICT~Office en het Ministerie van EL&I aanleiding geweest om een Topdialoog over deze problematiek te organiseren. Deze vond plaats op 2 februari jl. te Den Haag en stond onder leiding van prof. dr. Hans Vijlbrief, Directeur-Generaal Energie, Telecom en Markten van het Ministerie van EL&I. Aan de bijeenkomst namen topvertegenwoordigers uit diverse segmenten van de overheid deel, alsmede diverse directeuren van MKB-bedrijven uit de achterban van ICT~Office.

De Topdialoog richtte zich niet zozeer op het inventariseren van de bestaande knelpunten, want die zijn inmiddels wel genoegzaam bekend. Centraal stond veeleer het zoeken naar creatieve, laagdrempelige en werkbare oplossingen voor de knelpunten. De open dialoog heeft erin geresulteerd dat ICT~Office en de overheid in gezamenlijkheid een aantal vervolgstappen gaan zetten. Zo zal onder meer worden onderzocht hoe de overheid bij haar inkoop meer ruimte kan geven aan innovatieve producten en diensten en functioneel aanbesteden in plaats van dichtgetimmerde technische bestekken.

Verder zal gewerkt worden aan versterking van de marktkennis binnen de overheid, opdat de inkoop van producten en diensten meer doelmatig wordt. Dat vraagt om een verdere uitbouw van de dialoog tussen overheid en markt. De reeds bestaande instrumenten voor die dialoog, zoals de ICT~Haalbaarheidstoets van ICT~Office en het Ontmoetingsplein, zullen moeten worden uitgebouwd met nieuwe instrumenten die makkelijk voor MKB-bedrijven beschikbaar zijn. ICT~Office en de overheid hebben hiermee het belang onderstreept van meer kansen voor MKB-bedrijven in de ICT-sector.

De position paper 'Van tenderlast naar tenderlust' kunt u hier teruglezen

Zie het origineel