Belgische Federale Overheid

U bent in goede handen

Datum: 16 februari 2011

Sinds 2005 organiseren de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu en het Federaal platform voor ziekenhuishygiëne de nationale campagne 'U bent in goede handen'. De campagne is aan de vierde editie toe en heeft als doel de handhygiëne te promoten in alle Belgische zorginstellingen.

Het campagnemateriaal is opgefrist en de elementen die specifiek gericht zijn naar artsen werden uitgebreid. En nieuw dit jaar zijn twee korte filmpjes bestemd voor het interne videocircuit van de deelnemende ziekenhuizen.

Goede handhygiëne redt levens

Een correcte handhygiëne gaat gepaard met een daling van het aantal ziekenhuisinfecties. De overdracht van ziekteverwekkende micro-organismen via de handen van de gezondheidswerkers is de belangrijkste oorzaak van de verspreiding van ziekenhuisinfecties. Handhygiëne is dan ook een zeer eenvoudige, doeltreffende en bovendien uiterst goedkope maatregel om de overdracht van deze infecties te vermijden. Een goede handhygiëne redt dus levens.

De ziekenhuizen nemen vrijwillig deel aan deze campagne. Jaar na jaar kan er gesproken worden van een echt succes, zowel wat betreft de deelnamegraad als de resultaten van deze campagne.

De campagnes werden ontworpen en gerealiseerd door de werkgroep Handhygiëne, een specifieke werkgroep in het Federaal platform ziekenhuishygiëne. Hun boodschap is conform aan de aanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie en van de Hoge Gezondheidsraad.

Twee doelgroepen

De vorige campagnes waren gericht naar alle zorgverleners. Dit jaar focust de campagne zich op twee specifieke doelgroepen: de artsen enerzijds en de patiënten anderzijds.

De artsen worden beschouwd als sleutelfiguren in het verbeteren van het toepassen van handhygiëne omdat zij een rolmodel zijn in hun instelling. De werkgroep heeft zich gebaseerd op recente studies om de artsen actief bij deze campagne te betrekken en zo het overige personeel te stimuleren bij het correct toepassen van handhygiëne.

De patiënten vormen eveneens een essentiële schakel in deze bewustmakingscampagne en hun invloed mag niet onderschat worden. De vierde campagne 'U bent in goede handen' moedigt de patiënten aan om het personeel aan te spreken.
De ziekenhuizen zijn volledig vrij om deel te nemen aan dit innoverend aspect van de campagne en dit initiatief zal in een aantal Belgische ziekenhuizen als pilootproject figureren.

Meer informatie vindt u op www.handhygienedesmains.be.

Bekijk de video over handhygiëne voor het personeel. Bekijk de video over handhygiëne voor de patiënten. Zie het origineel