GroenLinks

Mediawet: Kroes plant Europese vlag op Hongaarse modderschuit

Woensdag 16 februari 2011, 15:41u - Judith Sargentini

Straatsburg, 16 februari 2011 - De omstreden Hongaarse mediawet wordt op vier punten aangepast. Eurocommissaris Neelie Kroes van Mediazaken heeft daarover afspraken gemaakt met de Hongaarse regering. De overeengekomen aanpassingen schieten zwaar tekort, vindt GroenLinks-europarlementariër Judith Sargentini. Zij betreurt het dat Kroes het debat met het Europees Parlement, vanmiddag in Straatsburg, niet heeft afgewacht.

"De wetswijzigingen die Kroes heeft bedongen zijn stuk voor stuk verbeteringen, maar de Hongaarse mediawet blijft een gedrocht", stelt Sargentini. "Belangrijke tekortkomingen van de wet zijn door Kroes niet aangepakt, zoals de eenzijdige samenstelling en de almacht van de media-autoriteit en de mediaraad, de hoge boetes die deze instanties kunnen uitdelen, het gebrek aan rechterlijk toezicht op de sancties en de ontoereikende bronbescherming voor journalisten."

"De Europese richtlijn audiovisuele mediadiensten verlangt van de lidstaten een onafhankelijk toezicht op de media. Op grond daarvan had Kroes een zorgvuldiger benoemingsprocedure voor de Hongaarse media-autoriteit en de mediaraad moeten afdwingen. Nu blijven die instanties een verlengstuk van de regeringspartij", aldus Sargentini.

"Zowel de Vertegenwoordiger voor Mediavrijheid van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa als de Commissaris voor Mensenrechten van de Raad van Europa hebben fundamentele kritiek geleverd op de wijze waarop Hongarije het mediatoezicht organiseert. Kroes laat deze mensenrechtenbewakers keihard vallen", vindt Sargentini. "De Hongaarse premier Orbán zal de deal met Kroes triomfantelijk onthalen als een Europees goedkeuringsstempel voor zijn mediawet. Aan de bezwaren van de OVSE en de Raad van Europa zal hij zich niets meer gelegen laten liggen."

Kroes bracht het akkoord met de Hongaarse regering naar buiten terwijl zij vanmiddag nog in debat moet met het Europees Parlement over de mediawet. "Het was netjes geweest als Kroes eerst naar ons had geluisterd. De resolutie die de progressieve en linkse fracties hebben ingediend verlangt een veel ingrijpender wijziging van de mediawet dan nu is afgesproken. Als die resolutie wordt aangenomen, moet Kroes haar werk overdoen. Ik wil niet dat Kroes de Europese vlag plant op deze Hongaarse modderschuit."