Internationale samenwerking in de politiek

Aankomend politieke talenten van zes politieke partijen presenteerden eind januari 2011 hun visie op het Nederlandse beleid voor internationale samenwerking in een serie korte speeches. Met deze speeches sloten ze de NCDO Masterclass Internationale Samenwerking af. Dit is een Masterclass voor aankomend politieke talenten van de partijen die vertegenwoordigd zijn in de Tweede Kamer. Het neemt het Nederlandse beleid voor ontwikkelingssamenwerking als uitgangspunt. Dit jaar waren er onder de deelnemers leden van de SGP, de VVD, het CDA, D66, de PvdA en GroenLinks.

In vijf bijeenkomsten wordt ingegaan op de verschillende visies op het duurzaam bestrijden van armoede. Welke keuzes moeten er gemaakt worden. Wat kost het beleid voor internationale samenwerking de Nederlandse samenleving en wat levert het op?

Op een steenworp afstand van het Binnenhof waar, zoals Hans van Mierlo zou zeggen, de geur van wilde beesten hangt, bereidden aanstormende politici zich voor op een glansrijke politieke carrière. In een schemerig zaaltje schoven de deelnemers van de masterclass aan voor de certificeringbijeenkomst van deze Masterclass. De laatste opdracht was het houden van een zogeheten one minute speech. Doel van de speech was op overtuigende wijze een eigen standpunt op het vlak van het Nederlandse beleid voor internationale samenwerking te presenteren. Hoe krijg je ontwikkelingssamenwerking weer aan de top van de politieke agenda. En dat binnen slechts een minuut, kort en krachtig.

De jury gaf aan te oordelen op zowel vorm als op inhoud. Een krachtige speech kun je je na een nacht slapen nog herinneren. En wat bleek: creatieve oplossingen voor het armoedevraagstuk en revolutionaire woorden werden niet geschuwd door de aankomend politici.

Ontwikkelingssamenwerking een nutteloze gift?
Ontwikkelingssamenwerking was net als een slecht cadeau, stelde aankomende VVD-politica Lotte Bok. Een gift, hoe nutteloos ook, zal niet gauw geweigerd worden, zo stelde zij. Maar als je wordt gevraagd eraan mee te betalen, zal je nut, noodzaak en te verwachten rendement van de investering eerst goed afwegen. Dat geldt ook voor ontwikkelingssamenwerking: als hulpontvangende landen meebetalen, betekent dat betrokkenheid. Want, wie betaalt, bepaalt. Deze kritiek op de ouderwetse vormen van begrotingssteun werd gedeeld door partijgenoot Thomas Berghuijs. Hij ging in op het lijstje landen dat hulp krijgt. We moeten kritischer kijken. Hij stelde voor te beginnen met het schrappen van Ethiopië van de landenlijst. De onder meer door Nederland gegeven steun aan dit land leidt tot versterking van het éénpartijsysteem, zo blijkt uit rapporten van o.a. Human Rights Watch. Hoe kan het, zo vroeg Thomas zich af, dat we de relatie met Ethiopië niet direct verbreken.

Genoeg is genoeg!
De rol van het Westen in het oplossen van het armoedevraagstuk moet niet overdreven worden, vond PvdA-lid Amma Baddoo Assante. Zij begon haar speech kalm, maar vastberaden met de woorden: hier staat een kind van een migrant. Volgens Amma is migratie het sterkste wapen tegen armoede. Door de aanwezigheid van haar familie in Europa heeft haar familie in Ghana het stukken beter. Haar verhaal is niet uniek en geldt voor meer migranten van Afrikaanse afkomst die middels investeringen, kennisuitwisseling, concrete projecten en financiële afdrachten effectiever en gerichter bijdragen aan armoedebestrijding dan de traditionele ontwikkelingshulp vanuit het Westen. Fel haalde zij uit naar het Westen.

Zij werd deels bijgevallen door VVD'er Joris Blaauw die opende met de woorden genoeg is genoeg. Deze woorden van de actievoerders tegen de bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking gebruikte hij juist om de bezuinigingen te billijken. Vele gelden uit het ontwikkelingsbudget worden niet ingezet voor armoedebestrijding daar, aldus Blaauw. Waarom moet de belastingbetaler bijdragen aan corruptie regimes, inefficiëntie op het ministerie of het PR-budget van NGOs die bijna volledig bekostigd worden door de Staat? De 0,7% is genoeg en genoeg is genoeg.

Aspirant CDA-politicus Maarten de Vries waarschuwde voor de nadruk op het verlichte eigenbelang als legitimatie en uitgangspunt van het ontwikkelingsbeleid. Natuurlijk is het goed te kijken wat het strategische belang van Nederland is. Maar sla daarin niet door, zo waarschuwde hij. Hij bekritiseerde vooral het voorgenomen klimaatbeleid van staatssecretaris Ben Knapen. De Vries stelde: Het belang van Nederland is vooral dat deze problemen op internationaal niveau krachtdadig worden aangepakt, en veel minder dat er potjes worden gecreëerd waar het Nederlandse bedrijfsleven van mee kan profiteren. Je hoeft niet overal geld aan te verdienen.

PvdA-er Jesse Martens zag juist wel de meerwaarde van het verlicht eigenbelang. Hij gaf aan dat Nederland direct en indirect baat heeft bij de ontwikkeling van bijvoorbeeld fragiele landen. Denk aan veilige handelsroutes. Maar denk ook aan armoede en onrecht als bron voor radicalisering, terrorisme en vluchtelingenstromen. Het uitgangspunt van verlicht eigenbelang legitimeert investeren in de ontwikkeling van fragiele landen. Preventief ingrijpen in de vorm van ontwikkelingssamenwerking is, ziens inziens, bovendien vele malen beter en goedkoper dan uiteindelijk met militairen te moeten ingrijpen.

Creatieve invalshoeken
Deze en andere speeches plaatsten de jury voor een lastig dilemma. Er was genoeg stof om nachten over wakker te blijven. De speeches gaven een scherpe voorzet voor de toekomstige discussie over het Nederlandse beleid voor internationale samenwerking in de politieke arena, de Tweede Kamer.

Slechts twee sprekers konden een prijs ontvangen. De keuze viel op Amma Baddoo Asante en Lotte Bok vanwege hun persoonlijke en creatieve invalshoeken. De dames konden amper geloven dat ze gewonnen hadden en de eerste reactie was er ook een van bescheidenheid. Een wijze les om mee te eindigen als het gaat om overtuigend te spreken als politicus in het hol van de leeuw: Geniet en bagatelliseer je prestatie met mate.

Dit verslag is geschreven door Sharon Kroes en Machtelt Oudenhuijzen. Sharon Kroes is Nederlands, Europees en wereldkampioen debatteren en academisch onderscheiden wegens zijn bijdrage aan het debat. Is in het dagelijks leven actief als trainer,gespreksleider en coach bij talloze organisaties en in alle geledingen van de maatschappij. Machtelt Oudenhuijzen is werkzaam als programmamedewerker bij NCDO. Zij is projectleider van de NCDO Masterclass Internationale Samenwerking.

Op de foto homepage: beste speechers Lotte en Amma met jurylid Sharon Kroes (Wereldkampioen Debatteren)

* » Verslag Masterclass IS: De geur van wilde beesten
* » Nieuws: Survey Wereldburgerschap

* » Nieuws: Bestel brochure Context Masterclass

Zie het origineel