Provincie Flevoland


Andries Greiner ontvangt 20 ROC studenten op provinciehuis

Publicatiedatum: 16 februari 2011

Samenvoegen van de drie randstadprovincies, fileproblematiek, gebrek aan voorzieningen, het aantrekken van toerisme en de Flevolandse politiek? Vijf onderwerpen waarover zo'n 20 ROC studenten van de opleiding Economie Breed Commercieel advies mochten geven. Woensdag 9 februari ontving gedeputeerde Economische Zaken, Andries Greiner de studenten in het provinciehuis. Ze zijn bezig de competentie burgerschap te vergaren en zo vlak voor de Provinciale
Statenverkiezingen, mag een bezoek aan het provinciehuis niet ontbreken.

De studenten namen plaats in de Statenzaal op de plaatsen van de statenleden. Nadat zij informatie over de provincie en het bestuur hadden gekregen en een film over werken in Flevoland hadden gezien, werden zij zelf aan het werk gezet. Voor de provincie was dit een uitgelezen kans om de jongeren om advies te vragen. Een vijftal dilemma's werden voorgelegd. Variërend van de fileproblematiek, het mogelijk samenvoegen van de drie randstadprovincies, het aantrekken van toeristen tot hoe betrekken we jongeren meer bij de Flevolandse politiek?

Jongerenadvies

Enthousiast gingen de studenten in groepjes aan de slag. Zo gaven de studenten aan dat het openbaar vervoer gratis, of goedkoper en aantrekkelijker moet worden. Ook werd de suggestie gedaan om de maximum snelheid te verhogen. Men is enthousiast over de komst van de Hogeschool Windesheim met een volledig hoger onderwijsaanbod in Almere en Lelystad, maar er moeten nog wel meer uitgaansmogelijkheden en voorzieningen voor studenten komen. Het overgrote deel van de studenten is van mening dat zij graag in Flevoland zouden willen studeren en dat een hogeschool Flevoland goed is voor de economie. Om meer toeristen te trekken moet er meer aan promotie worden gedaan, zo was de mening van een deel van de studenten. Een ander deel zocht de oplossing in het uitbreiden van het toeristisch aanbod. Zo ontstond het idee voor een groot overdekt voetbalstadion dat ook voor concerten zou kunnen worden ingezet.

Provincie Flevoland moet blijven bestaan

En wat betreft het samenvoegen van de drie randstadprovincies, daar waren de studenten unaniem op tegen. Dit zou niet goed zijn voor Flevoland, want de jongste provincie van Nederland verdient nog speciale aandacht. De studenten zijn bang dat als Flevoland opgaat in een grote randstadprovincie, dan alle aandacht uitgaat naar het randstadgebied en de rest van Flevoland wordt vergeten.

Betrokkenheid bij de politiek vergroot

En hoe betrekken wij jongeren meer bij de politiek? Tja, dan moet de politiek maar eens bij de jongeren langskomen, normaal Nederlands praten en ze ook serieus nemen. Het bezoek aan de provincie bleek een goed initiatief: Maar liefst 80% van de studenten was voornemens te gaan stemmen op 2 maart. Dit percentage ligt aanzienlijk hoger dan het gemiddelde percentage van 50%, waar de Provinciale Statenverkiezingen de afgelopen jaren op mochten rekenen. Gedeputeerde Greiner gaf aan blij verrast te zijn met zo'n hoge opkomst. De provincie dankt de studenten hartelijk voor hun bijdrage!