Gemeente Hulst


Archeologie in De Nieuwe Bierkaai

In het project De Nieuwe Bierkaai gaan professionals en amateurs samen de archeologische klus klaren.

Het terugbrengen van de haven in de stad is een belangrijk onderdeel van het project De Nieuwe Bierkaai. De aanleg van de haven in het noordwestelijke deel van de Hulster binnenstad gaat op korte termijn van start. Dergelijke werkzaamheden in een historische binnenstad als Hulst vragen om een goede archeologische begeleiding. In De Nieuwe Bierkaai gaan professionals en amateurs deze klus samen klaren.

Op 16 februari 2011 werd in gezamenlijkheid de werkwijze en het tijdspad besproken. Naast de archeologische begeleider van Arcadis (de uitvoerder van het werk) en de adviseur archeologie van Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland, gaan ook vrijwilligers van de Werkgroep Archeologie Hulst aan de slag in de Bierkaai.

Omstreeks 21 februari 2011 wordt begonnen met de werkzaamheden. Als 1e gaan de archeologen de strook waar de damwanden worden gerealiseerd, bekijken. Daarbij gaat het om het visueel bestuderen van de bovenlaag. Als voorbereiding zal de aannemer ter plaatse het terrein opschonen. Daarna volgt stap 2, waarbij de aannemer een geringe hoeveelheid grond uit het middenterrein verplaatst naar de zijden van het terrein. Dit is nodig ter voorbereiding van de realisatie van de damwanden. Ook in dit proces kijken de archeologen mee. Nadat de damwanden zijn gestort en uitgehard, volgt stap 3 in het archeologisch proces. Dan wordt namelijk gestart met het uitgraven van de haven. De grond wordt daarbij systematisch afgegraven waarbij de archeologen aangegeven welke grondlagen hun interesse hebben.

Ook tijdens de rioleringswerken ter plaatse, zullen de archeologen meekijken. Zo zullen zij bijvoorbeeld in de Overdamstraat de eerder getraceerde visbrug nader in kaart brengen alvorens de aannemer ter plaatse aan de rioolwerken begint.

Op de locatie van het voormalige postkantoor worden de bouwketen geplaatst en vindt de opslag van de bouwmaterialen plaats. Op deze locatie worden ook de voorzieningen geplaatst, waar de archeologen de geselecteerde grond kunnen zeven en waar de vondsten kunnen worden gespoeld en gewassen.

Voor liefhebbers van archeologie worden tijdens de werkzaamheden mogelijkheden geboden om een bezoek te brengen aan het werkterrein. Ook wordt de gelegenheid geboden om de vondsten te bezichtigen. Nadere informatie hieromtrent volgt.