Politie Brabant Zuid-Oost

Woninginbraken Team Peelland lost 21 inbraken op

Peelland, 16-02-2011 o Het Woninginbrakenteam Peelland heeft met de aanhouding van 15 verdachten in drie verschillende zaken in totaal 21 woninginbraken opgelost. Het WIT-Peelland bestaat sinds begin december 2010 voor de afdelingen Gemert-Laarbeek, Deurne-Asten-Someren en de drie Helmondse afdelingen. Een speciaal team van vijf rechercheurs en een projectleider concentreert zich uitsluitend op de opsporing van verdachten van woninginbraken.

Negen verdachten, negen inbraken
Op 6 januari werd een woninginbraak gepleegd op de Kennemerland in Helmond (voor meer details: zie het tweede persbericht van donderdag 6 januari). Daarbij werd een 19-jarige Helmonder op heterdaad aangehouden. Het onderzoek werd opgenomen door het WIT-Peelland en dit leidde al snel tot meer aanhoudingen (zie ook het eerste persbericht van dinsdag 11 januari en het tweede persbericht van 24 januari). Uiteindelijk werden in het onderzoek 9 verdachten (allen uit Helmond en tussen de 18 en 20 jaar oud) aangehouden die in wisselende samenstelling betrokken zouden zijn bij in totaal negen woninginbraken. Het gaat dan om inbraken op de Kennemerland (2x), de Witte de Withstraat, Basstraat, Beeseweg, Fitisstraat, Gooisehof, Valkstraat en de Dr. Knippeneberghof. Vier van de verdachten zijn voorgeleid aan de Rechter-commissaris en zitten nog in bewaring.

Twee verdachten, elf inbraken
Op woensdag 2 februari werden door de politie een 21-jarige Helmonder en een 20-jarige man uit Breda op heterdaad aangehouden bij een woninginbraak op de Witte de Withstraat in Helmond. De man uit Breda sloeg daarbij een agent en gooide met een ijzeren voorwerp naar hem(voor meer details: zie het eerste persbericht van donderdag 3 februari). Ook dit onderzoek werd opgepakt door het WIT-Peelland. Tijdens de verhoren bleken de verdachten vermoedelijk verantwoordelijk voor nog 10 andere inbraken in Helmond, gepleegd tussen 17 december 2010 en 2 februari 2011. Beiden zijn voorgeleid aan de Rechter-commissaris en zitten in bewaring.

Inbraak Broekwal
Op 20 december 2010 werd een woninginbraak gepleegd op de Broekwal in Helmond. Daarbij verwondde één van de inbrekers zich aan het glas bij het vernielen van een ruit. Het volgen van het bloedspoor in de sneeuw leidde toen tot zijn aanhouding door de politie. Het ging om een 17-jarige Helmonder. Tijdens het onderzoek door het WIT-team werd duidelijk dat de inbraak vermoedelijk door vier verdachten werd gepleegd. Er werden nog twee 17-jarige Helmonders en een 19-jarige Helmonder aangehouden. De 19-jarige verdachte is door de Rechter-commissaris in bewaring gesteld.

Preventie en twitter
Met deze 15 aanhoudingen heeft het WIT-Peelland dus 21 woninginbraken opgelost. Een mooi succes met het oog op de doelstelling bij de oprichting van het team: een extra impuls geven aan de aanpak van woninginbraken in het Peellandcluster.Toch blijft het aantal woninginbraken in de donkere maanden onverminderd hoog. De politie doet dan ook een beroep op burgers om zelf preventieve maatregelen te nemen omdat een woninginbraak vaak voorkomen kan worden. Meer tips daarover vindt u op:www.stopwoninginbraak.nl. Hier vindt u ook een overzichtskaart via Google Maps van de inbraken in uw omgeving.

Met de brede inzet van nieuwe media roept het WIT Peelland ook de hulp van het publiek in bij de opsporing. Zo zet het team zelf twitter in, www.twitter.com/wit_peelland, waarbij een woninginbraak wordt gemeld, de modus operandus, locatie en om tips wordt gevraagd. Ook kunnen foto's die bij de opsporing kunnen helpen vanaf het plaats delict worden verstuurd.