Academisch ziekenhuis Maastricht

Onno v. Schayck voorztitter Partnership Stop Roken Publicatiedatum: 16-02-2011 Bron: UM Auteur: Um Datum: 16-02-2011

Hoogleraar preventieve geneeskunde Prof. dr. Onno van Schayck, van de onderzoeksschool CAHPRI van het Maastricht Universitair Medisch Centrum+/UM en kroonlid bij de Gezondheidsraad, is door de leden van het Partnership Stop met Roken unaniem verkozen tot nieuwe voorzitter.

Betrokken Van Schayck is al 20 jaar betrokken bij onderzoek over de (rokers)ziekte COPD en de behandeling van tabaksverslaving in de huisartsenpraktijk. Hij kan daarom gezien worden als een van de experts in ons land op het terrein van de behandeling van tabaksverslaving. Van Schayck stond in 2003 aan de basis van de vergoeding van de behandeling van tabaksverslaving, door uit onderzoek te constateren dat de vergoeding daadwerkelijk leidt tot meer succesvolle stoppers. Per 2011 is die vergoeding een feit. Aan de enorme toestroom van rokers die hulp zoeken bij stoppen, valt te concluderen dat de vergoeding voldoet in een behoefte.

Geïntrigeerd Van Schayck is geïntrigeerd door de reactie van de mens op het roken van tabak. 'Het vaak emotioneel beladen onderwerp is buitengewoon interessant. Waarom is het bijvoorbeeld zo verschrikkelijk moeilijk om te stoppen met roken, en hoe zouden we kunnen voorkomen dat iemand verslaafd raakt aan roken?', aldus van Schayck. Hij vervolgt: 'De zorg speelt een belangrijke rol bij het stoppen met roken, maar liever zou ik zien dat niemand meer begint. Ook de enorme schade door meeroken, waar Nederlanders en de politiek nog te weinig van doordrongen zijn, baart mij zorgen. Ik ben dan ook vereerd om dit succesvolle samenwerkingsverband voor te mogen zitten'.

Kwaliteitsregister Van Schayck zal het Partnership leiden in een fase waarin het kwaliteitsregister voor bekwame stoppen met roken behandelaars zal worden ingevuld. Van Schayck neemt de voorzittershamer over van dr. Lies van Gennip, directeur van STIVORO. 'Ik ben erg blij dat professor van Schayck de uitnodiging heeft aanvaard. Nu de ondersteuning van stoppen met roken verzekerde zorg is, wordt de rol van het Partnership om de kwaliteit van die ondersteuning te waarborgen nog belangrijker. Het is fijn dat het Partnership de expertise en daadkracht van professor van Schayck hiervoor kan inzetten', aldus van Gennip die het stokje na 5 jaar overdraagt.

Prof.dr. Onno van Schayck.

Over het Partnership Het Partnership Stop met Roken is in 2001 opgericht door diverse publieke en private partijen uit het gezondheidszorgveld voor een betere aanpak van tabaksverslaving in Nederland. Zo is in 2004 een leerboek tabaksgebruik, (over gevolgen en bestrijding van tabaksgebruik) gepubliceerd en is de medische multidisciplinaire richtlijn ontwikkeld (2004, geactualiseerd in 2009). Ten behoeve van de opname van behandeling van tabaksverslaving in de basisverzekering, is in 2009 een zorgmodule ontwikkeld. Op dit moment ontwikkelt het Partnership een kwaliteitsregister voor behandelaars van tabaksverslaving, wat in de loop van 2011 operationeel zal zijn.0-312 04 10 of 06- 22 31 22 16