Voor de zomer duidelijkheid over vorming RUD's

16/02/2011 17:28

VNG

Gemeenten en provincies zetten erop in voor 1 juni helder te hebben hoe de decentraal te vormen RUD's eruit komen te zien. Dat hebben rijk, provincies en gemeenten afgesproken tijdens een bestuurlijk overleg eerder vandaag. Daarna maakt het rijk de balans op. Om in juni voldoende voortgang geboekt te hebben, moet de door het kabinet ingeboekte efficiencykorting van 100 mln. euro wat de VNG betreft wel van tafel. Deze korting vormt een serieuze bedreiging voor de oprichting van de RUD's en daarmee voor de kwaliteit van toezicht en handhaving.

De stappen die gemeenten en provincies tot juni moeten doorlopen zijn opgenomen in een stappenplan. Aanvullende wetgeving is wat de VNG betreft niet nodig. De VNG heeft vertrouwen in het proces waarbij de RUD's van onderop tot stand komen, onder procesregie van de provincie.

De VNG heeft tijdens het overleg haar zorg uitgesproken over de externe factoren die een voorspoedige vorming van de RUD's blijven bemoeilijken. Vorig jaar zorgden Kamermoties voor vertraging, nu is het de kabinetsbezuiniging van 100 mln. euro op de RUD's die de oprichting bedreigt. De VNG probeert deze korting van tafel te krijgen in de onderhandelingen over een bestuursakkoord.