ChristenUnie



Krimpregio: Tweede Kamer naar Limburg?

woensdag 16 februari 2011 17:49 Gisteren was ik wel erg verast door de hoge deelname van Kamerleden aan het debat over de bevolkingsafname en krimpregio's. Maar liefst negen fracties namen deel aan het Algemeen Overleg. Nu moet ik wel zeggen dat dit mij niet had moeten verbazen, want het is verkiezingstijd voor de Provinciale Staten en de problematiek rondom de krimpregio's is een verkiezingsthema.

Ik begrijp nu ook waarom leden van de commissie zo op hebben aangedrongen dat het Algemeen Overleg toch plaats zou vinden, terwijl de minister heeft gevraagd om uitstel. Bevolkingsdaling en krimp zijn onderwerpen die juist in deze campagnetijd voor de provinciale staten tot de verbeelding van kiezers zal spreken. Toen ik vier jaar geleden aantrad in de Kamer stond Krimp niet zo hoog op de politieke agenda. Het zijn vooral de coalitiepartijen uit de vorige regering, waaronder de ChristenUnie die ervoor hebben gezorgd dat dit onderwerp hoger op de agenda is gekomen. De ChristenUnie heeft ondersteund door deze partijen ook een aantal moties ingediend die ertoe hebben geleid dat onder een andere verdeelsystematiek voor het provinciefonds komt.

Momenteel zijn de provincies bezig om hun actieplannen op te stellen. Dat is maatwerk, want in iedere provincie kunnen de speerpunten anders liggen. Aan de andere kant moeten wij gezien het feit dat er in 2040 60% van gemeenten te maken krijgen met bevolkingsdaling en krimp de vraag of wij naar de toekomst toe niet meer moeten gaan komen tot een soort nationaal deltaplan "bevolkingsdaling en krimp". Dat idee heb ik ingebracht in het debat. Het huidige beleid is nu gericht op het inlopen van achterstanden. Vraag is op welke manier wij nu al nationaal kunnen gaan inspelen op deze demografische ontwikkelingen. Dat vraagt ook naar mogelijkheden voor een nationaal krimpfonds, bijvoorbeeld naar analogie van het leefbaarheidfonds zoals die bestaat in Groningen.

Iets anders waar de ChristenUnie nog meer aandacht voor wil vragen, is het prikkelen van bedrijven, die niet aan de Randstad gebonden zijn, om zich in de door krimp getroffen regio's te vestigen. Daarnaast heb ik het idee geuit of het mogelijk is om in het kader van de waardevermindering van huizen, een constructie bedenken om met een vorm van subsidie zoals wij die kennen voor starters kopers en verkopers tegemoet te komen.

In het debat heeft de minister gezegd dat de ministeries zich alleen in bijvoorbeeld Limburg kunnen vestigen, indien de Staten Generaal daartoe zou verhuizen. Ik moet zeggen dat ik het wel een idee vindt die de moeite waar is om serieus over na te denken. Kamerleden komen nu ook al uit het gehele land om hun werk in het parlement te doen. Dus reizen of deeltijdwonen, zit er meestal toch in. Waarom dan niet in het mooie Limburg?