Gemeente Hoogeveen

Karel Loohuis geïnstalleerd als burgemeester van Hoogeveen

15 februari 2011 - Tijdens een buitengewone raadsvergadering is Karel Loohuis vandaag geïnstalleerd als burgemeester van Hoogeveen.

De commissaris van de Koningin in Drenthe, Jacques Tichelaar, nam Karel Loohuis de belofte af. Jacques Tichelaar: "Met Karel Loohuis haalt Hoogeveen weer een prima burgemeester in huis. Een burgemeester die zijn nek durft uit te steken, er is voor de inwoners van Hoogeveen en die opkomt voor zijn ambtenaren." Hij feliciteerde Karel Loohuis met zijn benoeming en wenste ook diens vrouw Rina en de kinderen Frank en Inge een hele mooie tijd in Drenthe. "Bijna was het nog misgegaan", refereerde Jacques Tichelaar aan de sollicatieprocedure. "Toen na het gesprek Karel gevraagd werd of hij al zijn diploma's kon tonen, vertelde Karel dat zijn bul ergens op één of andere zolder moest liggen. Was verdwenen bij een verhuizing, maar onbekend was welke. Gelukkig was deze nog digitaal opvraagbaar en wordt Karel vanavond geïnstalleerd als burgemeester van Hoogeveen."

Jacques Tichelaar nam vervolgens bij Karel Loohuis de belofte af, waarna een aantal sprekers de kersverse burgemeester verwelkomden in de gemeente Hoogeveen .

De voorzitter van de vertrouwenscommissie, Henk Reinders, haalde woorden uit de profielschets aan. "Wij zochten een verbinder en netwerker. Iemand die vooral binnenshuis kan verbinden en buitenshuis Hoogeveen kan positioneren. Als raad zijn wij van mening dat we deze persoon hebben gevonden." Reinders gaf aan te hopen dat de bindingskwaliteiten van Karel Loohuis voor Hoogeveen veel goeds mogen opleveren.

De locoburgemeester van Hoogeveen, Ton Bargeman, nam Karel Loohuis en zijn gezin mee op een virtuele tour door de gemeente Hoogeveen. Hij deed dit aan de hand van de programma's van waarop de gemeente Hoogeveen stuurt en liet zo veel facetten zien van het werk van de gemeente. Naast de uitdaging van een intensieve inwerkperiode, ligt er ook al een sportieve uitdaging voor Loohuis. Ton Bargeman meldde namelijk dat hij Karel Loohuis ingeschreven heeft voor de Cascaderun en overhandigde hem meteen zijn inschrijvingsbewijs en het T-shirt. Ton Bargeman: "We hopen allemaal dat we samen met jou stappen mogen maken naar een mooie toekomst voor Hoogeveen en voor haar inwoners."

Burgemeester Den Oudsten van Enschede feliciteerde Karel Loohuis met zijn benoeming tot burgmeester van Hoogeveen. "Past mooi in onze lange termijn strategie om Drenthe bij Twente te halen," meldde hij met een flinke knipoog. Ook blikte hij terug op de periode Koetje, waarmee hij een warme band had. "En nu zien we, met het vertrek van Karel van buurgemeente Haaksbergen naar Hoogeveen, weer een goede burgemeester vertrekken naar Drenthe. Jammer, maar van harte gefeliciteerd met je nieuwe job. Dat komt helemaal goed in Hoogeveen."

Jan Ballast gaf, als plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad, aan dat de lat hoog ligt voor Karel Loohuis. Hij is als burgemeester voorzitter van de gemeenteraad, het presidium en het college. Ballast: "En dan wordt er nogal wat van u verwacht. Procesbewaker, coach en teambuilder, die zijn kennis kan inzetten, waar nodig verbindingen legt in politieke processen en alert is dat de besluitvorming op een correcte wijze tot stand komt en dat recht gedaan wordt aan een ieders positie. En vooral dat u ook boven de partijen wilt staan." Volgens Ballast heeft de gemeenteraad daar alle vertrouwen in. Burgemeester Loohuis kan rekenen op een raad die, met u en het college, zich zal inzetten voor al het goede in de gemeente Hoogeveen. "We zijn blij dat u er bent", aldus Ballast.

Vervolgens overhandigde Jan Ballast de ambtsketen en voorzittershamer aan Karel Loohuis. En toen was het de beurt aan burgemeester Karel Loohuis zelf. "Ik wil graag een belangrijke rol vervullen om de relatie tussen burgers, verenigingen, instellingen, organisaties en bedrijfsleven en de lokale overheid goed te houden en waar nodig te verbeteren en te intensiveren. Betrokkenheid van de burgers bij hun leefomgeving en bij belangrijke beleidsplannen is essentieel voor het draagvlak van de overheid", aldus Loohuis. Een burgemeester kan volgens Karel Loohuis absoluut niet functioneren zonder de 'feeling' met wat in zijn gemeente plaatsvindt. Daarom wil hij mensen, verenigingen of bedrijven bezoeken en meedoen aan evenementen en activiteiten "Ik wil gaan ervaren en daardoor beleven wat de mensen hier bezighoudt," aldus Loohuis. Maar of dit me deelname tot de Cascaderun tot uiting komt liet hij nog even in het midden. "In Haaksbergen hebben we de nachtmarathon en daar doen wel altijd met het voltallige college aan mee", liet hij zijn nieuwe collega's van het college van B&W weten. Met de woorden: "We gaan er samen iets leuks van maken," sloot Karel Loohuis zijn toespraak af en vervolgens beëindigde hij met een klap met de voorzittershamer de bijzonder raadsvergadering.

Tekst van de toespraken

Wilt u de volledige tekst van de toespraken lezen? Dat kan via de volgende links:
* Toespraak Jacques Tichelaar, commissaris van de Koningin in Drenthe
* Toespraak Henk Reinders, voorzitter vertrouwenscommissie
* Toespraak Ton Bargeman, locoburgemeester Hoogeveen
* Toespraak Jan Ballast, plaatsvervangend voorzitter gemeenteraad
* Toespraak Karel Loohuis, burgemeester van Hoogeveen

Installatie op YouTube

Bekijk hier een filmpje van de installatie.