Ingezonden persbericht



---



PERSBERICHT

Minister Leers: kennismigrantenregeling aangescherpt.

De regeling voor kennismigranten wordt aangepast. Een extra controle moet leiden tot minder misbruik van- en meer draagvlak voor de regeling. Dat heeft Minister Lees van Immigratie en Asiel gezegd in het BNR Programma Aan de Slag.

Onder de kennismigrantenregeling kunnen bedrijven die kennismigranten nodig hebben deze zeer snel naar Nederland halen. Voorwaarde is dat werkgevers een salaris betalen dat boven de vijftig duizend euro per jaar uitkomt. Dit salariscriterium maakt het mogelijk om snel te beslissen, maar biedt ook ruimte voor misbruik. In sommige gevallen is er twijfel of het salaris dat betaald wordt wel marktconform is.De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) zal dit voortaan gaan controlen. Als het salaris hoger ligt dan gebruikelijk kan de vergunning van de kennismigrant worden ingetrokken of niet worden verleend. Ook zal gekeken worden of het bedrijf dat een aanvraag doet, gebruik kan maken van de regeling. "Een coffeeshop heeft geen kennismigrant nodig", aldus de minister op BNR.

Het aantal kennismigranten dat een verblijfsvergunning onder deze regeling kreeg is vorig jaar weer gestegen van 6.140 in 2009 naar 6.570 in 2010. Dit na een eerdere daling in 2009 door de economische crisis.

Dit item is te beluisteren via het audio archief op www.bnr.nl. Kies als tijdstip 16 februari 09:50


- EINDE BERICHT -


Noot voor redacties
Voor meer informatie (