Ingezonden persbericht

Aon Benfield: schade natuurrampen Australië enkele miljarden dollars Januari ook in andere werelddelen grillige maand

Rotterdam, 16 februari 2011 - De economische schade die het gevolg is van de overstromingen in Australië is opgelopen tot 5,65 miljard dollar. Dat blijkt uit het nieuwste Monthly Cat Recap-rapport van herverzekeringsmakelaar en capital advisor Aon Benfield. In het rapport brengt Aon Benfield maandelijks de wereldwijde schade, veroorzaakt door natuurrampen, in kaart. Na de overstromingen volgde op 2 februari de verwoestende cycloon Yasi die eveneens enkele miljarden dollars zal gaan kosten.

Uit het rapport, dat wordt uitgegeven door het onderdeel Impact Forecasting van Aon Benfield, het expertisecentrum op het gebied van de ontwikkeling van catastrofemodellen, blijkt dat de ernstige overstromingen waarmee Australië te maken had de duurste natuurrampen zijn in de geschiedenis van het land. De economische schade is opgelopen tot 5,65 miljard dollar. De kosten voor reparatie en wederopbouw kunnen het totale schadebedrag doen oplopen tot een bedrag tussen de 10,1 en 20,2 miljard dollar.

Desalniettemin is er, door de ruim voorradige capaciteit in de herverzekeringsmarkt, geen reden om aan te nemen dat deze schades tot premieverhogingen voor 'Catastrophe protection' (verzekeringen tegen natuurrampen) zullen leiden.

Australië
Zware regenval leidde in Queensland, Victoria en New South Wales tot een watervloed die 36 mensen het leven kostte en extreme schade veroorzaakte aan onroerend goed en infrastructuur in honderden steden en dorpen. De Insurance Council of Australia heeft de watersnood in vier aparte overstromingen verdeeld, waarbij de voorlopige verzekerde verliezen in Queensland en Victoria tezamen 1,58 miljard dollar bedragen. Het natuurgeweld leidde tot meer dan 43.240 ingediende claims.

"Deze natuurramp is absoluut verwoestend geweest voor Australië," zegt Bob Reichenfeld, CEO van herverzekeringsmakelaar Aon Benfield Nederland. "De ramp heeft niet alleen miljoenen mensen persoonlijk geraakt, maar ook in economisch opzicht is de schade enorm. Naar schatting zijn tientallen mijnen in Queensland getroffen door de overstroming en zal het nog een aantal maanden duren voordat deze weer op volle kracht kunnen draaien. De (her)verzekeringsbranche staat voor de uitdaging de kosten ten gevolge van bedrijfsuitval vast te stellen."

Zuid-Amerika
Ondertussen vond in Zuid-Amerika in januari de dodelijkste natuurramp in de Braziliaanse geschiedenis plaats na een reeks zware modderlawines in het berggebied Serrano. São Paolo en Rio de Janeiro werden het zwaarst getroffen met 856 doden en honderden mensen die nog steeds worden vermist. Volgens cijfers van de overheid zijn meer dan 21.500 huizen, bedrijven en andere constructies vernietigd, met een totale schade van 1,2 miljard dollar.

Verenigde Staten
De Verenigde Staten kampten in dezelfde maand met zware winterstormen in de oostelijke helft van het land. Meerdere stormen zorgden voor recordhoeveelheden sneeuwval in New England en de Midden-Atlantische steden, terwijl recordbrekende koudegolven over gebieden in het zuidoosten trokken.

Azië
In Azië werden Sri Lanka en de Filippijnen door overstromingen en landverschuivingen getroffen. Het laatste land leed een aantal weken achtereen onder zware regenval in 25 verschillende provincies, waarbij ten minste 75 mensen omkwamen. Volgens de National Disaster Coordinating Council zijn, naast oogsten en infrastructuur, ten minste 5.729 huizen beschadigd of vernietigd. De totale schadepost loopt op tot 46,4 miljoen dollar. In Sri Lanka stierven minstens 43 mensen bij overstromingen die vier provincies onder water zetten. Volgens het National Disaster Management Center werden naast grote gebieden met rijstvelden ten minste 50.000 huizen, bedrijven en andere constructies beschadigd. Het totale economisch verlies is becijferd op 500 miljoen dollar. Zwaar winterweer in het zuiden en oosten van China leidde tot de dood van ten minste twee mensen en een economisch verlies van 1,77 miljard dollar. Meer dan 150.000 huizen werden vernietigd.

Europa
Ook Europa had in het vierde kwartaal 2010 te maken met overstromingen in delen van Duitsland, Polen en Tsjechië, waarbij duizenden mensen, huizen, bedrijven en infrastructuren werden getroffen.

Afrika
In Afrika stierven ten minste 136 mensen doordat overstromingen landbouwgrond in delen van Zuid-Afrika, Mozambique, Botswana, Namibië, Zambia en Zimbabwe onder water zetten. In Zuid-Afrika is het totale economisch verlies aan eigendom en landbouw becijferd op 495 miljoen dollar.

Over Aon en Aon Benfield
Aon Benfield is marktleider in herverzekeringsmakelaardij en bemiddelt tussen verzekeraars, herverzekeraars, pensioenfondsen, pools en offshore verzekeringsmaatschappijen, de zogenoemde captives. Aon Nederland, toonaangevend adviseur in risicomanagement, employee benefits en verzekeringen, draagt bij aan het realiseren van de ambities van zijn cliënten. In Nederland heeft Aon 11 kantoren met 1.900 medewerkers. Het bedrijf maakt deel uit van Aon Corporation, Chicago, USA. Het wereldwijde Aon-netwerk omvat circa 500 kantoren in meer dan 120 landen en telt ruim 59.000 medewerkers. Hiermee is Aon een van de grotere financiële dienstverleners ter wereld. Aon Corporation is gespecialiseerd in financiële en verzekeringsdienstverlening en staat genoteerd aan de effectenbeurs van New York (NYSE:AON). Aon is hoofdsponsor van Manchester United, lees hierover op www.aon.com/unitedin2010. Meer informatie: www.aon.nl.