Provincie Noord-Holland

PERSBERICHT

PvdA tegen megastallen

De PvdA heeft zich maandag 14 februari, net als de overgrote meerderheid van Provinciale Staten, uitgesproken tegen megastallen in Noord-Holland. Omdat er in Provinciale Staten veel verschillende ideeën bestonden over hoe dit standpunt precies in de Provinciale Structuurvisie verwerkt moet worden, is besloten de definitieve besluitvorming hierover te verplaatsen naar de eerst volgende Statenvergadering.

PvdA-fractievoorzitter Tjeerd Talsma: "De PvdA wil dat dieren in een zo natuurlijk mogelijke omgeving worden gehouden. Wij willen intensieve veehouderij beperken en megastallen voorkomen. Wij hebben ons dan ook uitgesproken tegen stallen met meerdere verdiepingen en tegen gebouwen van meer dan 2,2 hectare."

Tijdens het debat in Provinciale Staten bleek een ruime meerderheid zich uit te spreken tegen megastallen. Er bleek echter groot verschil van mening te bestaan over wat de precieze maximumoppervlakte zou moeten zijn. Talsma: "Met name GroenLinks en CDA bleken halsstarrig en niet bereid tot een compromis. Daardoor was er voor geen enkele variant een meerderheid. Wij hebben daarom het voorstel van de VVD gesteund om besluitvorming uit te stellen tot de volgende vergadering van Provinciale Staten, zodat het verbod op megastallen op een zorgvuldige wijze in de Structuurvisie verwerkt kan worden."


*** EINDE PERSBERICHT ***