Gemeente Utrecht


2011 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
21 Vragen van de heer P.E.J. Werensteijn
(ingekomen 16 februari 2011)

Op 14 mei 2010 heeft Trots op Nederland vragen gesteld over de veiligheid op station Terwijde. Trots stelde toen dat bewoners van Terwijde en het Zand geen gebruik meer wilde maken van het station, omdat deze niet veilig zou zijn. De onveiligheid zou veroorzaakt worden door groepen hangjongeren die zich zeer intimiderend zouden gedragen. In de beantwoording van de schriftelijke vragen van Trots op Nederland stelt u dat er nagenoeg geen meldingen waren maar dat er wel enkele klachten bekend waren. Gezien deze klachten heeft u de personele inzet verhoogd op genoemde locaties. Er zijn meer toezichthouders en straatcoaches geweest die actief het station hebben bezocht, met als resultaat dat er nagenoeg nooit jongeren aangetroffen werden. In juni 2010 werden rond station Terwijde nog straatcoaches bekogeld met stenen. In de commissie mens en samenleving van 31 augustus 2010 werden vragen gesteld over de overlast op en rond station Terwijde, de burgemeester geeft daarbij aan dat de overlast zoals de vragensteller deze aangeeft, op dat moment wel meevalt. In januari 2011 is Trots door bewoners benaderd dat het steeds onveiliger word op en rond station Terwijde en dat men liever het station en omgeving vermijdt. Op 25 januari heeft Trots over de algemene veiligheid in Terwijde vragen gesteld in de commissie mens en samenleving. Op woensdag 2 februari 2011 konden we in het Algemeen Dagblad lezen dat er nog steeds problemen zijn op en rond station Terwijde. Met name intimiderend gedrag, spugen en bedreigingen schijnen relatief veel voor te komen.

Derhalve wil Trots op Nederland het volgende van u weten:

1. In de beantwoording van SV 2010 Nr 66 stelt u dat u onderzoek gaat doen naar de veiligheidsbeleving bij de stations (uitgezonderd Utrecht Centraal). Wat is er uit dit onderzoek gekomen en wat heeft u er mee gedaan?
2. In de beantwoording van SV 2010 Nr 66 stelt u dat u actief de samenwerking met de NS gaat zoeken om de problematiek aan te pakken. Welke afspraken heeft u met NS gemaakt en welke afspraken zijn gerealiseerd en of uitgevoerd?
3. Bent u tevreden met de veiligheid rond station Terwijde?
4. Welke maatregelen gaat u nog meer inzetten om te zorgen dat station Terwijde veiliger wordt voor reizigers en passanten?
5. Bent u bereid om samen met de Nederlandse Spoorwegen ervoor te zorgen dat er cameratoezicht op de perrons en rond het station komt?
6. Het blijkt dat personen die overlast ervaren van jongeren hier geen melding van maken. Wat gaat u doen om de melding- en aangiftebereidheid te verhogen?
7. Trots wilt u nogmaals verzoeken om burgernet, gezien de huidige situatie in Terwijde als eerste in Leidsche Rijn in te voeren. Wilt u dit toezeggen en verwerken in uw voorstel welke in mei naar de raad komt?
8. Heeft u gebruik gemaakt of wilt u actief gebruik gaan maken van de voetbalwet? Zo ja, hoe wilt u dat gaan doen en bent u ook bereid om gebiedsverboden op te leggen voor station Terwijde en omgeving?


---- --