Ingezonden persbericht


Tonke Dragt & Annemarie van Haeringen genomineerd
voor de Hans Chr. Andersen Awards 2012

De Nederlandse sectie van IBBY nomineert Tonke Dragt en Annemarie van Haeringen voor de Hans Chr. Andersen Awards 2012.

De Hans Christian Andersen Award wordt ook wel de Kleine Nobelprijs genoemd. Het is de hoogste eer die je als kinderboekenmaker kunt ontvangen (1988 Annie M.G. Schmidt en in 2004 Max Velthuijs). De nationale secties van het International Board on Books for Young People (IBBY) nomineren telkens een auteur en een illustrator. De Hans Chr. Andersen Awards worden uitgereikt op het tweejaarlijkse IBBY congres dat volgend jaar in Londen plaatsvindt. De winnaars worden bekend gemaakt tijdens de Kinderboekenbeurs in Bologna in april 2012.

Tonke Dragt (1930) heeft een indrukwekkend aantal jeugdboeken geschreven en kent een grote schare van heel trouwe lezers (die steeds weer uitkijken naar een nieuw boek van haar, en daar soms ook veel geduld voor moeten hebben). Veel van haar boeken zijn vertaald en ook een aantal boeken is verfilmd. Tonke Dragt debuteerde in 1958 in het tijdschrift Kris Kras. In 1961 verscheen haar eerste boek: Verhalen van de tweelingbroers, maar echte bekendheid kreeg zij met het een jaar later verschenen Brief voor de koning, in 1963 uitgeroepen tot "Kinderboek van het jaar" (de voorloper van de Gouden Griffel), en in 2004 ontving het boek de "Griffel der griffels". In 1976 won Dragt al de Staatsprijs voor jeugdliteratuur. Voor de Kinderboekenweek van 2007 maakte ze samen met Annemarie van Haeringen het prentenboek Wat niemand weet.

Annemarie van Haeringen (1959) Van Haeringen illustreerde een opvallend grote hoeveelheid kinderboeken en ze werkte voor Trouw, NRC Handelsblad en diverse kindertijdschriften. Haar illustraties bij de heksen-boeken van Hanna Kraan zijn erg bekend. En dat geldt zeker ook voor de prentenboeken over Ezel (geschreven door Rindert Kromhout). In 1999 won ze het Gouden Penseel voor haar tekeningen in Malmok, een prentenboek waarvoor Sjoerd Kuyper de tekst voor zijn rekening nam. In 2000 volgde een tweede Gouden Penseel voor De prinses met de lange haren, waarvoor zij zelf de tekst schreef. In 2003 ontving ze voor Het begin van de zee de Zilveren Griffel. En voor Kleine Ezel en jarige Jakkie, samen met Rindert Kromhout, kreeg ze in 2003 de Oostenrijkse Kinder- en Jeugdboekenprijs. In 2005 won ze haar derde Gouden Penseel, voor Beer is op Vlinder, eveneens met tekst van haarzelf. Annemarie van Haeringen werd ook in 2006 genomineerd voor de Hans Chr. Andersenprijs voor illustratoren.