Provincie Overijssel

Persbericht

Zwolle,16 februari 2011

Fons Asselbergs nieuwe Atelierleider
Overijssel benadrukt rol gemeenten bij ruimtelijke kwaliteit

Fons Asselbergs, voorheen onder meer Rijksadviseur Cultureel Erfgoed en wethouder van de gemeente Amersfoort, leidt vanaf 15 februari 2011 de werkplaats voor ruimtelijke kwaliteit, AtelierOverijssel. Met de komst van de heer Asselbergs, een zwaargewicht op het gebied van ruimtelijke kwaliteit, zet het Atelier dit jaar in op de rol van Overijsselse gemeenten.

AtelierOverijssel, gefinancierd door de provincie Overijssel, is een onafhankelijke organisatie met partners (de waterschappen, Dienst Landelijk Gebied, Kunst en Cultuur Overijssel, Landschap Overijssel, Architectuurcentrum Twente en Het Oversticht). AtelierOverijssel werkt aan de ruimtelijke kwaliteit van de provincie. De opgave voor het atelier is om te inspireren, kennis uit te wisselen en te bundelen, verbindingen te leggen tussen theorie en uitvoeringspraktijk en aan te sluiten bij de vraag vanuit gemeenten. De eerste equipe van AtelierOverijssel onder Jandirk Hoekstra keek vooral naar wat ruimtelijke kwaliteit is; bij de tweede equipe onder Hilde Blank stond meer centraal hoe je eraan kunt werken. Nu, in de derde fase, staat centraal hoe je ruimtelijke kwaliteit realiseert in de praktijk. Daarbij is een belangrijke taak weggelegd voor de Overijsselse gemeenten. "Uiteindelijk moeten zij het nu grotendeels doen", aldus Asselbergs.

Asselbergs is iemand met veel ervaring op gemeentelijk niveau en brede kennis op het gebied van ruimtelijke kwaliteit. "Iemand die de taal en cultuur van gemeenten verstaat, maar ook de partners van het Atelier kan meenemen", aldus gedeputeerde Theo Rietkerk. Ook wijst Rietkerk erop dat gemeenten een vergelijkbare ontwikkeling ondergaan als de provincie. "Bij ons hebben alle gedeputeerden het thema ruimtelijke kwaliteit inmiddels geadopteerd in hun portefeuille. Ook voor gemeenten is belangrijk dat ruimtelijke kwaliteit niet van één wethouder wordt, maar van allemaal. Fons Asselbergs is dé persoon om hier invulling aan te geven."

Het accent van AtelierOverijssel ligt nu op: 'Hoe realiseer je Ruimtelijke Kwaliteit?' Het doel is dat gemeenten en andere partijen het als vanzelfsprekend gaan ervaren om te werken aan ruimtelijke kwaliteit. Hiertoe heeft AtelierOverijssel voor dit jaar een aantal grotere projecten gestart, die zich richten op goed opdrachtgeverschap, de kosten en baten van werken aan ruimtelijke kwaliteit en de koppeling met duurzaamheid. Daarnaast kunnen gemeenten en andere organisaties met vragen terecht bij het Atelier en zal AtelierOverijssel diverse bijeenkomsten organiseren waarin het werken aan ruimtelijke kwaliteit centraal staat.

Fons Asselbergs (1940) is architectuurhistoricus. Na een studie kunstgeschiedenis aan de Katholieke Universiteit van Nijmegen was hij tussen 1971 en 1978 beheerder van het Nederlands Documentatiecentrum voor de Bouwkunst en directeur van de stichting Architectuurmuseum te Amsterdam. Daar legde hij de grondslag voor de architectuurcollectie van het Nederlands Architectuur Instituut in Rotterdam.

Tussen 1978 en 1993 was hij wethouder in Amersfoort. In die tijd liet hij een groot deel van de binnenstad van Amersfoort restaureren. Na een periode als directeur van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg in Nederland (1993-2005), waar onder zijn leiding een groot deel van de restauratieachterstand in Nederland werd weggewerkt, was hij werkzaam als Rijksadviseur voor het Cultureel Erfgoed binnen het College van Rijksadviseurs onder voorzitterschap van de Rijksbouwmeester (2004-2008). Gelijktijdig was Asselbergs bijzonder hoogleraar voor Kunst en Cultuur aan de Radboud Universiteit in Nijmegen (1999-2009). De Oude Kaart van Nederland, het onderzoek over de leegstand in Nederland was zijn initiatief, ook benadrukte hij het belang van onderwijs in erfgoedkunde. Henk Moes, directeur Kunst & Cultuur Overijssel, heeft de afgelopen maanden tijdelijk de zaken waargenomen als Atelierleider.


Provincie Overijssel