Ingezonden persbericht


Extreemrechts in achterban PVV bij Statenverkiezingen

Ondanks een grote inzet van de PVV om geen kandidaten voor de Provinciale Staten naar voren te schuiven met een bezwaard verleden, blijken toch personen met extreemrechtse antecedenten op diverse lijsten op te duiken. Daaronder een voormalig kamerlid van de Centrumdemocraten. Dat blijkt uit een onderzoek van Onderzoeksgroep Kafka naar de ingeleverde kandidatenlijsten en ondersteuners van de Partij voor de Vrijheid.

De organisatie voor de Provinciale Statenverkiezingen is voor de PVV een enorme opgave geweest. In alle provincies moesten kandidatenlijsten worden opgesteld met personen, die de partij bovendien geen schade moesten opleveren. Daarnaast moesten er voldoende ondersteunende handtekeningen worden verzameld. Dat laatste is een wettelijk voorschrift voor deelname aan verkiezingen. Na de recente schandalen rond PVV-parlementsleden, was er de partij zeer veel aan gelegen om ditmaal met 'schone' lijsten te komen.
Dat is niet gelukt. Enkele PVV-kandidaten hebben in het verleden activiteiten ontplooid in het extreemrechtse circuit. Maar ook blijkt het bij de ondersteuners van de PVV-lijsten in een aantal gevallen om prominente tot zeer prominente extreemrechtse activisten te gaan.

Een kandidaat uit Zuid-Holland trok in het verleden op met extreemrechtse demonstranten en meldde op internet Mussolini "het grootste staatshoofd dat de wereld ooit gekend heeft" te vinden. Een Brabantse kandidaat onderhield goede contacten met extreemrechtse partijen als Nieuw Rechts en de Nieuwe Nationale Partij.Onder de handtekeningzetters bevinden zich bijvoorbeeld een voormalig parlementslid van Janmaat's Centrumdemocraten en een voormalige Amsterdamse fractievoorzitter van diezelfde partij.

Een volledig overzicht van alle kandidaten en ondersteuners met een extreemrechts verleden is te vinden op onze website: http://kafka.antenna.nl/?p=3158