Gemeente Bronckhorst
Bronckhorst eerste Hartveilige gemeente in de regio

De gemeente Bronckhorst is de eerste gemeente in de regio Noord- en Oost Gelderland die volledig 'hartveilig' is en kreeg daarvoor een trofee overhandigd van Connexxion Ambulancezorg. In 2009 is in Bronckhorst het project Hartveilig wonen opgestart door Connexxion Ambulancezorg Noord- en Oost Gelderland, EHBO vereniging Steenderen, Stichting Reanimatie Zelhem, Rode Kruis afdeling Bronckhorst en de gemeente. Inmiddels heeft de gemeente in 22 kernen openbare AED's geplaatst, die vrijwilligers bij hun hulpverlening kunnen inzetten.

Project Hartveilig wonen
Per 1000 inwoners vindt gemiddeld 1 reanimatie per jaar plaats. In Bronckhorst kwamen in 2010 rond de 20 alarmeringen binnen. Bij een acute hartstilstand is het van levensbelang om snel en doeltreffend te handelen binnen de eerste zes minuten. Met het project Hartveilig wonen worden vrijwilligers door een sms oproep ingeschakeld om snel ter plaatse te kunnen zijn om te reanimeren en bovendien gebruik te maken van een Automatische Externe Defribillator (AED) om de overlevingskans te vergroten.

Belang van vrijwilligers
Na een oproep op onder meer de gemeentepagina's en de website van de gemeente meldden zich ruim 300 vrijwilligers aan, die een AED-training volgden. Om AED's op centrale punten in de kernen te plaatsen, schakelde de gemeente de hulp in van lokale AED-netwerken. Daarnaast hebben de AED-netwerken een belangrijke taak in het bijscholen van vrijwilligers. Wethouder Josephine Steffens: "Wij hebben als gemeente een trofee gekregen, maar de vrijwilligers verdienen natuurlijk deze waardering. Zij zijn het hart van het project!"

Inzetten AED's van bedrijven
Ook veel bedrijven op de industrieterreinen beschikken over een AED. Enkele bedrijven hebben hun AED al aangemeld bij het project Hartveilig wonen en stellen deze daarmee beschikbaar tijdens de normale werkuren. Wethouder Steffens: "We moeten zorgen dat de toegankelijkheid van bestaande AED's groter wordt, waardoor we een groter gebied afdekken. Bedrijven in Bronckhorst die zich nog niet hebben aangemeld roep ik dan ook op dit alsnog te doen. Want hartfalen kan ook op het werk plaatsvinden."

Voor meer informatie over Hartveilig wonen zie www.hartveiligwonen.nl.

Hengelo (Gld), 16 februari 2011