Provincie Overijssel

Met vriendelijke groet,
Gaby van Deventer-Brus


----------
Besluitenlijst Van 15 februari 2011

Vergadering Gedeputeerde Staten van Overijssel

Onderwerp: IPO Ruimtelijke Ontwikkelingen Wonen d.d. 10 02 2011 (GM-beslissing d.d. 14-02-2011) Kenmerk: 2011/0026736

De IPO-adviescommissie Ruimtelijke Ontwikkeling en Wonen van 10 februari 2011 is vanwege het geringe aantal bespreekpunten vervallen. Er is besloten een schriftelijke consultatieronde in te lassen. Op de agenda staan onder meer de volgende onderwerpen ter advisering: uitwerking IPO-visie vernieuwing omgevingsrecht, aanpak leegstand kantoren, IPO-publicatie provincies en klimaatadaptie: tussen kennis en gebiedsontwikkeling, en Expeditie Mooi. Gedeputeerde Staten hebben hun standpunten bepaald ten aanzien van deze agendapunten

Onderwerp: Digitale vervanging archiefbescheiden
Kenmerk: 2010/0158112

GS besluiten per 1 november 2010 over te gaan tot digitale vervanging van de papieren archiefbescheiden van de provincie Overijssel. Dit betreft zowel de blijvend te bewaren als de niet blijvend te bewaren archiefbescheiden. Voor deze vervanging hebben GS een machtiging ontvangen van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Onderwerp: Reactie op gezamenlijke brief voorzitters Plaatselijke Groepen LEADER Kenmerk: 2011/0021251

Naar aanleiding van het verzoek van de LEADER-gebieden in Overijssel besluiten GS mee te delen dat er geen additionele middelen beschikbaar zijn. Wel erkent GS het succes van de LEADER-aanpak, met name op het gebied van creëren van betrokkenheid van inwoners bij hun woon- en leefgebied en de positieve gevolgen die dit heeft op de plattelandsontwikkeling. LEADER is een subsidieprogramma gericht op plattelandsontwikkeling via samenwerking. Het gaat om projecten die bottom up tot stand komen, dus op aangeven en initiatief van de lokale bevolking.

Onderwerp: Vitens NV: Algemene Vergadering van aandeelhouders op 15 december 2010. Kenmerk: 2011/0003593

Gedeputeerde Staten hebben Provinciale Staten per brief geïnformeerd over de besluiten en ingenomen standpunten op de aandeelhoudersvergadering van Vitens NV. De provincie Overijssel bezit ca. 7% van de aandelen van Vitens. De aandeelhouders van Vitens hebben op de Algemene Vergadering van aandeelhouders ingestemd met de tarieven voor 2011, een aanpassing van het financiële beleid en een aanpassing van het dividendbeleid. De drinkwatertarieven blijven voor 2011 ongewijzigd. De aanpassingen van het financiële beleid en dividend beleid leiden er toe dat het eigen vermogen van de onderneming de komende jaren zal stijgen naar 25%.

Onderwerp: rapportage Europese fondsen 2000-2009
Kenmerk: 2011/0026776

Gedeputeerde Staten hebben kennis genomen van het Europese cohesierapport over de verkleining van de welvaartsverschillen tussen de regio's in Europa. Hiernaast hebben Gedeputeerde Staten kennis genomen van de resultaten van de Europese fondsen in Overijssel in de periode 2000-2009. Door de inzet van Europese fondsen zijn projecten gerealiseerd op alle beleidsvelden van de provincie. Europese fondsen hebben wezenlijk bijgedragen aan de realisatie van de provincie doelen. Door samenwerking met Europese Commissie, mede-overheden, onderwijsinstellingen en bedrijven heeft de provincie meer en/of sneller haar beleidsdoelen kunnen realiseren op o.a. de terreinen innovatie en het in stand houden van belangrijke voorzieningen in kleine kernen. In deze periode werden dankzij de Europese bijdrage van ¤ 125 miljoen projecten gerealiseerd met een totale financiële omvang van ruim ¤ 510 miljoen. De projecten hebben o.a. geleid tot een werkgelegenheid van 11.000 banen en realisatie van bijna 1000 hectare van de Ecologische Hoofd Structuur en ruim 6000 hectare verbetering verkaveling landbouw.

Onderwerp: Ondertekening overeenkomst realisatie geluidsschermen Hengelo Kenmerk: 2011/0026543

Gedeputeerde Staten hebben besloten om in te stemmen met de realisatieovereenkomst voor plaatsing van geluidsschermen in de gemeente Hengelo, gelegen langs de spoorlijn Deventer-Oldenzaal. Het te plaatsen scherm maakt onderdeel uit van het NaNOV-project.

Onderwerp: Benoeming nieuwe atelierleider Atelier Overijssel Kenmerk: 2011/0027290

Circa 5 jaar geleden heeft de provincie het initiatief genomen tot de instelling van een onafhankelijk Atelier Overijssel. Doel van dit atelier is om samen met partners de ruimtelijke kwaliteit in Overijssel een impuls te geven. AtelierOverijssel staat onder leiding van een atelierleider, telkens voor een periode van maximaal twee jaar. Dit initiatief heeft zijn vruchten afgeworpen en geleid tot aansprekende resultaten. Gedeputeerde Staten hebben besloten een derde en tevens laatste termijn aan te gaan. Dit met de intentie dat na de derde termijn het "eigenaarschap" van het atelier overgaat naar de samenwerkende partners. Voor de laatste periode is de heer Fons Asselbergs als nieuwe atelierleider benoemd.

Onderwerp: Actualisatie convenanten gemeenten 2010 als onderdeel van eerste tranche beoordeling pMJP-aanvragen Kenmerk: 2011/0017899

Gedeputeerde Staten van Overijssel hebben met gemeenten in Overijssel afspraken gemaakt over de uitvoering van het provinciaal Meerjarenprogramma Landelijk Gebied. In de afgelopen maanden is overleg gevoerd over de actualisatie voor de periode 2011. Dit heeft geresulteerd in een totaalpakket aan maatregelen waarbij Gedeputeerde Staten ongeveer ¤ 25 miljoen aan de gemeenten ter beschikking stellen. Met deze bedragen worden projecten in het landelijk gebied van Overijssel gerealiseerd, met name betrekking hebbend op aanleg, herstel en beheer van Groene en Blauwe diensten.

Onderwerp: Prestatieafspraken 2011 met Landschap Overijssel, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en Overijssels Particulier Grondbezit (OPG). Kenmerk: 2011/0022057

In het kader van het provinciaal Meerjaren Programma Landelijk Gebied (pMJP) worden jaarlijks prestatieafspraken gemaakt met Landschap Overijssel, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en Overijssels Particulier Grondbezit (OPG). Gedeputeerde Staten stellen het nieuwe aanbod voor 2011 en de doorlopende afspraken vast. Deze afspraken hebben betrekking op onder andere soortenbescherming en Groene en Blauwe Diensten.

Onderwerp: GS-nota losse subsidieaanvragen en toekenning opdrachten > ¤ 10.000,-- eerste tranche (provinciaal Meerjaren Programma (pMJP)-aanvragen (november 2010-januari 2011) Kenmerk: 2011/0017980

Gedeputeerde Staten van Overijssel maken in 2011 afspraken met gemeenten en terreinbeherende organisaties voor de uitvoering van het meerjarig Investeringsprogramma Landelijk Gebied met een omvang van ruim ¤ 26 miljoen. Hiermee geven Gedeputeerde Staten onder andere een belangrijke impuls aan hun beleid voor natuurontwikkeling en behoud en aan hun beleid voor het stimuleren van Groene en Blauwe Diensten. Particulieren gaan hierbij meerjarige contracten aan voor aanleg, herstel en beheer van landschapselementen.

Daarnaast stellen Gedeputeerde Staten in een eerste tranche 2011 voor een bedrag van ruim ¤ 2 miljoen vast aan subsidieverzoeken van particulieren en organisaties voor het realiseren van diverse doelen in het landelijk gebied voor natuurontwikkeling en behoud, landbouw structuurversterking, behoud voorzieningen kleine kernen en ontwikkelen van recreatieve routestructuren.

Onderwerp: Onderzoek organisatie waterschappen in Drenthe, Gelderland en Overijssel. Kenmerk: 2011/0024886

Gedeputeerde Staten hebben besloten om samen met Gedeputeerde Staten van Drenthe en Gelderland een visie te ontwikkelen op de toekomstige organisatie van de waterschappen in het deelstroomgebied Rijn-Oost. De aanleiding hiervoor is het plan van de waterschappen Velt en Vecht, Regge en Dinkel en Rijn en IJssel om een verkennend onderzoek uit te voeren naar een mogelijke fusie. Voor het ontwikkelen van de gezamenlijke visie is nader onderzoek nodig naar de invloed van de mogelijke fusie op de omgeving, op het totale waterbeheer en op de doelmatigheid. De provincies zullen op basis van hun gemeenschappelijke visie de mogelijke fusieplannen beoordelen. Daarbij is het ook voorstelbaar dat de provincies een eigen standpunt zullen bepalen over de toekomstige waterschapsorganisatie in dit deelstroomgebied. Het onderzoek start naar verwachting in maart 2011 en is in september 2011 klaar.

Onderwerp: Statenvragen artikel 35 RvO Provinciale Staten van Overijssel Kenmerk: 2011/0028961

De fracties van de PvdA en SP hebben op 8 december 2010 statenvragen gesteld over de werkgelegenheid bij de sociale werkvoorziening. Gedeputeerde Staten geeft aan dat provincie niet rechtstreeks opdrachten verstrekt aan de sociale werkvoorzieningen. Wel stimuleert de provincie, daar waar mogelijk, via haar aanbestedingenbeleid de inzet van mensen van de sociale werkvoorziening.

Onderwerp: Aan Provinciale Staten toegezegde informatie over raildempers en over trillingsmetingen langs de spoorlijn Deventer - Oldenzaal. Kenmerk: 2011/0026540

Gedeputeerde Staten informeren Provinciale Staten per brief over de trillingsmetingen die in opdracht van de provincie langs de spoorlijn Deventer - Oldenzaal worden uitgevoerd en over de toepassing van raildempers op genoemde spoorlijn.

Onderwerp: Verondieping van diepe plassen (zandwinplassen) Kenmerk: 2011/0022878

Naar aanleiding van het Besluit bodemkwaliteit met betrekking tot het verondiepen van diepe plassen hebben Provinciale Staten met de motie van Steen c.s. op 10 februari 2010 zorgen geuit over mogelijke effecten op volksgezondheid en milieu. Dit heeft geleid tot vaststelling van de Circulaire en Handreiking herinrichting diepe plassen op 24 december 2010 door de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu. Uitgangspunt is dat de regionale overheden in beleidsplannen wensen en randvoorwaarden voor de herinrichting van diepe plassen vastleggen. Gedeputeerde Staten stellen vast dat door middel van de Circulaire voldoende waarborgen zijn ingebouwd voor de bescherming van het milieu. In het kader van de reeds lopende evaluatie van de Omgevingsverordening, de resultaten van die evaluatie zullen conform afspraak na de zomer aan Provinciale Staten worden voorgelegd, besluiten Gedeputeerde Staten te onderzoeken of nadere voorwaarden gesteld moeten worden aan het toepassen van grond en bagger in diepe plassen. Gedeputeerde Staten informeren Provinciale Staten per brief over de ontwikkelingen.

Onderwerp: Vaststellen gebiedsdossiers voor overige drinkwaterwinningen. Kenmerk: 2011/0026801

Gedeputeerde Staten hebben de gebiedsdossiers voor de drinkwaterwinningen Boerhaar, Deventer (Ceintuurbaan en Zutphenseweg), Diepenveen, Enschede-Losser, Enschede-Weerseloseweg, Hammerflier, Hasselo, Nijverdal, Rodenmors, Schalkhaar, St. Jansklooster, Weerselo en Witharen vastgesteld. In de gebiedsdossiers is op basis van feiten in beeld gebracht welke risico's verontreinigingen vormen voor deze drinkwaterwinningen. Op basis van de gebiedsdossiers worden in 2011/2012 met de betrokken partijen afspraken gemaakt over de maatregelen die nodig zijn om de drinkwaterwinningen duurzaam veilig te stellen. De maatregelen worden opgenomen in een integraal uitvoeringsprogramma waarin voor alle drinkwaterwinningen de totaalopgave is opgenomen op gebied van kwantiteit en kwaliteit.

Onderwerp: N48 Bestuursovereenkomst realisatie vier landbouwtunnels Kenmerk: 2011/0025401

GS gaan akkoord met de inhoud en ondertekening van de bestuursovereenkomst inzake de bouw van vier tunnels voor het landbouwverkeer en het opheffen van acht oversteken in de N48 (wegvak Ommen-Hoogeveen) om de verkeersveiligheid op de N48 te verbeteren. Het betreft een overeenkomst tussen de betrokken gemeenten (Ommen, Hardenberg, Hoogeveen, Zuidwolde) het Ministerie Infrastructuur en Milieu, Rijkswaterstaat en de provincies Drenthe en Overijssel. De provincie Overijssel draagt ¤2 miljoen bij aan de financiering van het project.



Provincie Overijssel