Gemeente Amersfoort

Persbericht gemeente Amersfoort - woensdag 16 februari 2011

NVA maakt gemeentelijke ambitie inburgering in 2010 waar

In 2010 is de gemeente samen met het NVA Centrum voor Duurzame Inburgering een grote uitdaging aangegaan door de ambitie van 491 inburgeringstrajecten te verhogen naar 627 trajecten. Uit de voorlopige cijfers van het NVA blijkt dat 620 mensen in 2010 een inburgeringstraject zijn gestart. Dit is een bijzondere prestatie van het NVA. Te meer omdat in voorgaande jaren al veel mensen zijn ingeburgerd en in 2010 moest worden ingezet op moeilijk bereikbare doelgroepen.

Participatie door inburgering
Een van de vijf speerpunten uit de gemeentelijke integratienota 'Blijven bouwen aan binding' is participatie door inburgering. Door het aantal inburgeringstrajecten te verhogen kregen in 2010 meer Amersfoorters de kans om de Nederlandse taal beter te leren beheersen en vaardigheden te ontwikkelen die nodig zijn om goed in de Nederlandse samenleving te functioneren. Dit vergroot de sociale weerbaarheid van individuele Amersfoorters en van de samenleving als geheel.

Trajecten in 2011
Het Rijk wil de inburgering afbouwen. In 2011 kan het NVA nog circa 450 trajecten namens de gemeente aanbieden. Dit betekent dat het NVA dit jaar de vruchten nog kan plukken van de werving waarop in 2010 stevig is ingezet. Inburgeringsplichtige en vrijwillige inburgeraars mogen gebruik maken van het aanbod. Wie wil inburgeren mag inburgeren. Dit sluit aan bij het speerpunt participatie door inburgering en bij het uitgangspunt van het college van B en W dat eigen motivatie en zelf verantwoordelijkheid nemen lonen.

Inburgering vanaf 2012
Het Rijk heeft nog niet bekend gemaakt hoe de wet- en regelgeving op het gebied van inburgering wordt aangepast. Bekend is wel dat het Rijk de beschikbare budgetten voor inburgering na 2011 in rap tempo afbouwt tot 0 in 2014. Ook wordt een sociaal leenstelsel ingevoerd voor diegenen die (nog) niet in staat zijn hun inburgering te bekostigen. De afbouw van de budgetten gaat het gemeentelijk aanbod aan inburgeraars vanaf 2012 sterk beïnvloeden en de kans neemt toe dat inburgeraars al in 2012 hun traject zelf moeten betalen. In welke mate dit van toepassing is, is nog onduidelijk. Maar wij raden mensen die willen inburgeren met klem aan om nog in 2011 gebruik te maken van een aanbod.

'Door de forse extra inspanning van het NVA raken weer 620 mensen extra betrokken bij de Amersfoortse samenleving. Of ze nu aan het werk gaan, betrokken raken bij de school van hun kind of vrijwilligerswerk gaan doen. Het NVA heeft opnieuw laten zien goed berekend te zijn op zijn taak. Dit geeft mij vertrouwen dat we er in slagen het wegvallen van rijkssubsidie op een zorgvuldige manier te vertalen naar de situatie in onze stad', aldus wethouder Van 't Erve (sociale zekerheid en integratie).

Noot voor redacties

Noot voor de redactie,

Gemeente Amersfoort